Horníci z OKD jsou nespokojeni, snížil se jim plat

Ostrava - Zaměstnanci těžařské společnosti OKD nejsou spokojeni s výší příjmů. Ty jim ve srovnání s loňským rokem poklesly o deset až patnáct procent. Odbory varují před tím, že platy horníků letos se snížily víc, než o kolik dovoluje kolektivní smlouva, a iniciovaly proto protestní petici. Vedení OKD snížení platů zdůvodňuje horšící se ekonomickou situací a svým zaměstnancům přislíbilo, že do konce roku platy dorovná.

„Při hodnocení kolektivní smlouvy podle našich výpočtů jsme zjistili, že není zcela plněna. Proto jsme vedení předložili požadavek na její vyrovnání a zároveň jsme vyhlásili petici,“ informoval šéf odborářů Miroslav Syrový. Odbory přitom kvůli finanční krizi původně souhlasily s tím, že kvůli úsporám zaměstnanci OKD letos nedostanou platy na dovolené. Se snižováním mezd ale horníci nepočítali.

Výplata zaměstnanců OKD v první polovině tohoto roku činila v průměru 27 500 korun. „Průměrný plat skutečně poklesl, protože ekonomická situace je dnes velice rozdílná od ekonomické situace v roce 2008, takže jsme nemohli vyplácet některé mimořádné bonusy,“ informovala finanční a personální ředitelka OKD Miloslava Trgiňová. „Závazky z kolektivní smlouvy na rok 2009 ale splníme a průměrný plat dorovnáme v podobě vánočního příplatku,“ dodala.

Reportáž Jany Dronské (zdroj: ČT24)