Česku hrozí soud kvůli nedostatečné ochraně spotřebitelů

Brusel - Kvůli nedostatečné ochraně spotřebitelů hrozí Česku soud. Evropské komisi se nelíbí především objednávání z katalogu, kdy mohou být čeští klienti v rozporu s evropskou legislativou vázáni nepřiměřenou podmínkou, pokud se proti ní sami neohradí. Také nad Slovenskem „visí“ stejná hrozba.

Podle komise nepřevedli Češi a Slováci do národní legislativy všechna ustanovení evropské směrnice, která upravuje práva spotřebitelů. Jejím základem je přitom ustanovení, že pokud se během prvních dvou let od dodání na zakoupeném zboží objeví vada, nese odpovědnost prodávající a spotřebitel má nárok na opravu nebo výměnu zboží. Za určitých podmínek může spotřebitel místo toho získat přiměřenou slevu z kupní ceny nebo může od smlouvy odstoupit.

Tomáš Bartovský, mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu, uvedl, že ministerstvo zatím nemá oficiální vyjádření od EK. „Pokud nebude jiná možnost, tak jsme připraveni odpovídající legislativu změnit, aby byla v souladu s tou evropskou,“ uvedl. Zároveň ale upozornil, že výtky EK se netýkaly objednávání z katalogu, ale délky lhůty, během které lze reklamovat služby. „My máme osmnáct měsíců, v EU je to 24 měsíců,“ podotkl.

V červnu letošního roku už komise zahájila vyšetřování obou zemí, ale ani jedna z nich nebyla schopná svá pochybení napravit. Dalších sedm členských států EU přitom po první hrozbě Bruselu svoji legislativu patřičně upravilo a komise jejich vyšetřování uzavřela. Češi a Slováci nyní budou mít dva měsíce na to, aby současnou situaci vysvětlili. Pokud tak neučiní, nebo pokud vysvětlení nebude dostatečné, komise Česko a Slovensko zažaluje u Evropského soudního dvora v Lucemburku.