Zvraty v podpoře v nezaměstnanosti – jak se v nich zorientovat?

Praha - V posledních týdnech se naši zákonodárci opravdu činí a v mnoha oblastech sociálního zabezpečení je to jako na houpačce. Zářným příkladem je například oblast poskytování podpor v nezaměstnanosti, kdy v minulých dnech byl ve Sbírce zákonů zveřejněn zákon o podpoře hospodářského růstu a sociální stability, v rámci kterého se od listopadu 2009 měla prodloužit délka výplat podpor v nezaměstnanosti a také zvýšit jejich výše jako reakce na stále rostoucí nezaměstnanost a z ní plynoucí sociální problémy obyvatel České republiky. Mimo jiné měl dát zákon nezaměstnaným těsně před dosažením důchodového věku možnost pobírat podporu v nezaměstnanosti až do odchodu do důchodu.

Ovšem prakticky hned po přijetí těchto opatření zveřejnil svůj balíček úsporných opatření ministr financí Eduard Janota, který v něm přináší celou řadu úsporných opatření, které mají státu pomoci vyhnout se gigantickému 230 miliardovému deficitu rozpočtu, a šmahem se všechna přijatá opatření v oblasti podpor v nezaměstnanosti ruší. Stát tak v roce 2010 ušetří zhruba 2,7 miliardy korun. Balíček po dlouhé rozpravě úspěšně prošel Poslaneckou sněmovnou a Senátem.  

Pokud zákon podepíše i prezident, vrátí se podpora v nezaměstnanosti do stávajících kolejí. Jaké nastavení tedy zůstane v platnosti?

Délka a výše podpory v nezaměstnanosti

Delka pobírání podpory je odstupňována podle věku:

  • u osob do 50 let činí 5 měsíců
  • u osob od 50 do 55 let činí 8 měsíců
  • u osob nad 55 let činí 11 měsíců

Výše podpory se vypočítává z průměrného čistého příjmu z posledního zaměstnání a činí:

  • v prvních 2 měsících jejího pobírání 65 procent výdělku
  • v dalších 2 měsících pobírání 50 procent výdělku
  • po zbývající dobu pobírání podpory 45 procent výdělku
  • v době rekvalifikace pak 60 procent výdělku


Předpisy ale stanovují i maximální výše podpory v nezaměstnanosti, která v roce 2009 činí 13 307 korun, maximální výše podpory při rekvalifikaci činí 14 913 korun. Obě tyto maximální výše se v roce 2010 zvýší v souvislosti s nárůstem ukazatele průměrné mzdy ve státě.

Vydáno pod