Ropný trh napřesrok ožije

Paříž – Ropy se bude příští rok prodávat víc, nechala se slyšet Mezinárodní agenura tpro energii IEA. Letos má sice poptávka ještě klesat, příští rok by se ale měla vrátit zhruba na úroveň loňska. Zatímco původně IEA odhadovala, že se v roce 2010 celosvětově prodá 85,7 milionu barelů ropy denně, nově počítá s 86,1 milionu barelů. Ve srovnání s letoškem tak má být poptávka vyšší o 1,7 procenta.

Analytik Petr Novák vidí za zvýšením odhadů ze strany IEA optimistická očekávání vývoje světové ekonomiky. Mezinárodní měnový fond minulý týden zvýšil svůj odhad ekonomického růstu na příští rok na 3,1 procenta. V dubnu přitom MMF čekal zvýšení jen o 1,9 procenta. Letos by měla světová ekonomika klesnout o 1,1 procenta.

I Mezinárodní agentura pro energii ale přiznává, že výhled je v současné době dost nejistý. „Stále existují obavy z toho, že by mohlo dojít ke druhému kolu krize. Něco podobného se stalo například na začátku 80. let a existuje velká skupina ekonomů, kteří se obávají, že dopad finanční krize byl tak velký, že dojde k něčemu podobnému i v tomto případě,“ vysvětluje analytik České spořitelny Luboš Mokráš.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Oživení poptávky po ropě v příštím roce znamená konec dvouletého poklesu zájmu o tuto surovinu. I přes pokles poptávky však ropa zdražuje kontinuálně už od prosince minulého roku. Tehdy se prodávala zhruba za 34 dolarů. Za deset měsíců její cena vystoupala skoro na dvojnásobek.