Klienti budou moci změnit svou banku snadněji

Praha - Vyměnit banku za jinou by mělo být od listopadu v Česku snazší. Tuzemské banky totiž plánují přidat se ke Standardu České bankovní asociace (ČBA), který by měl přechod klientů usnadnit a urychlit. Standard bankám, které se k němu mohou přihlásit dobrovolně, ukládá, aby za klienty vyřídily formality spojené s převedením trvalých příkazů a souhlasů s inkasem z původní banky do nové. Informuje o tom dnešní vydání deníku Mladá fronta Dnes.

V pátek tento plán oznámila Česká spořitelna (ČS). „Pokud si k nám klient bude chtít převést platby, stačí, aby přišel na kteroukoli pobočku s občanským průkazem, my už vše potřebné zařídíme za něj, do své původní banky vlastně už chodit nemusí,“ řekla listu mluvčí ČS Kristýna Havligerová.

K pravidlům se podobně staví i další banky. „K tomuto standardu ČBA se jednoznačně hlásíme. Český bankovní trh se stále vyvíjí a toto je krok dopředu. Vůbec by mě nenapadlo se tomu bránit,“ uvedl nový generální ředitel Komerční banky Henri Bonnet. Stejný názor má i ČSOB.

Banky se dramatického nárůstu migrace klientů neobávají. Upozorňují však na to, že změna účtu s sebou nese stále určité problémy, kvůli kterým si nakonec klienti celou operaci rozmyslí. Odchod z banky totiž pro zákazníka znamená vedle změny čísla účtu také výměnu platebních karet a další služby, které si musí znovu vyřídit sám.