Nábytkářům se kvůli krizi propadnou zisky až o 30 procent

Praha - Tržby českých nábytkářů se letos můžou propadnout o pětinu, zisky dokonce kvůli velkým slevám klesnou až o 30 procent. Zákazníci totiž šetří a místo nové ložnice či vybavení do obývacího pokoje kupují mnohem menší a levnější zboží. Zatímco obchodní řetězce sázejí na bytové doplňky, české výrobce by měl zachránit kvalitní dražší nábytek pro firemní klienty.

Mluvčí společnosti Ikea Jindra Válová potvrzuje, že se lidé při nákupech rozmýšlejí mnohem víc. Už prý bezhlavě nenakupují, ale přemýšlejí a koukají po cenách. Nábytkáři se proto nechali inspirovat šrotovným a požádali vládu o zavedení tzv. třískovného - každý, kdo by zlikvidoval starý nábytek, by měl při nákupu toho nového nárok na dotaci 15 tisíc korun. 

Tuto žádost vysvětluje tajemník Asociace českých nábytkářů Tomáš Lukeš tím, že je nábytkářský průmysl stejně významný jako ten automobilový, který podporu možná dostane. Výroba nábytku a související obory zaměstnávají v Česku přes 38 tisíc lidí. 

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Šrotovné ani třískovné ale zatím u nás zavedeno nebylo, a tak si firmy musí pomoct samy. Například Ikea se ještě víc soustředila na prodej bytových doplňků. „V poslední době lidé nakupují spíše doplňky. Dělají takové ty jednoduché změny, které se dají udělat za málo peněz,“ potvrzuje Jindra Válová. Domácí výrobci zase zavedli označení „Česká kvalita - nábytek“. Zákazníci díky tomu poznají, že výrobek je bezpečný a prošel nezávislou akreditovanou zkušebnou.

České firmy obracejí pozornost na východ

Čeští nábytkáři začínají hledat cestu z krize ve vývozu na východní trhy. Hlavním exportním cílem českého nábytku sice zůstane nadále Německo, ve východní Evropě má ale trh největší potenciál pro další rozvoj. „Skladba vývozu se určitě začne měnit ve prospěch východních trhů,“ uvedl prezident Asociace českých nábytkářů Martin Čudka. Již nyní tam putuje například koupelnový nábytek nebo čalouněná produkce. Z velkých nábytkářských firem působí na východních trzích například společnost Techo, která kromě dalších zemí podniká v Rusku, Gruzii a na Ukrajině.