IHS: V roce 2015 se prodej aut v USA vrátí na 17 milionů

Dearborn - Prodej automobilů ve Spojených státech se v roce 2015 pravděpodobně vyšplhá na 17,3 milionu vozů, tedy na úroveň srovnatelnou s rokem 2000. Předpověděla to společnost IHS Global Insight. Dodala, že největší americkou automobilku General Motors do té doby v prodeji v USA předstihnou domácí konkurent Ford Motor i japonský rival Toyota Motor.

Podíl na domácím trhu by měla ztrácet rovněž americká automobilka Chrysler Group, kterou by měl do roku 2015 v prodeji v USA dostihnout jihokorejský konkurent Hyundai Motor. „Přesun objemu (prodeje) od GM a Chrysleru k Toyotě, Fordu a dalším výrobcům bude masivní,“ uvedl analytik IHS George Magliano.

V letošním roce by měl prodej v USA podle IHS klesnout na něco přes deset milionů vozů z loňských 13,2 milionu vozů. V příštím roce by měla poptávka mírně oživit a prodej by se měl pohybovat v rozmezí od 11 do 11,5 milionu vozů, napsala agentura Reuters.

Celosvětová poptávka po automobilech je nyní pod tlakem, protože světová finanční krize zpomalila ekonomiku, ztížila přístup k úvěrům a snížila spotřebitelskou důvěru. Americké automobilky byly navíc již dříve zasaženy odklonem spotřebitelů od velkých vozů s vysokou spotřebou.