Britové prodají Eurotunel, aby vyšli s penězi

Londýn – Britská vláda začne ve velkém rozprodávat státní majetek, aby zalátala rostoucí díru v rozpočtu. Během příštích dvou let se tak Británie zbaví třeba podílu na železničním tunelu pod kanálem La Manche, který ostrovní království spojuje s kontinentální Evropou, a dalšího majetku v celkové hodnotě 16 miliard liber, tedy přes 440 miliard korun.

Británie zažívá od loňska nejhorší ekonomickou recesi za posledních několik desetiletí, což prudce zvyšuje rozpočtové schodky a státní dluh. Britský státní dluh roste teď nejrychleji ze všech vyspělých zemí a podle odhadů se má v příštích letech zvýšit o víc než 50 procent. Letos má rozpočtový deficit dosáhnout rekordních 220 miliard liber, což je 12 procent ročního výkonu ekonomiky.

Raději prodávat majetek, než škrtat důchody

Kabinetu premiéra Gordona Browna se ale do šetření příliš nechce. Na dohled jsou totiž parlamentní volby, které musí Brown vypsat nejpozději do příštího června. V průzkumech přitom vládní labouristé daleko zaostávají za konzervativci.

Právě prodej státního majetku má Brownovi pomoci náskok opozice srazit. Premiérův plán láká voliče na méně bolestné způsoby řešení, než jaký navrhují konzervativci. Ti minulý týden slíbili zmrazit platy ve veřejném sektoru, zvýšit věk odchodu do důchodu a omezit sociální programy.

Mezi dalšími majetky, které chce Brown poslat do privatizace, má být silniční most a tunel na okraji Londýna v Dartfordu, sázková společnost Tote nebo třetinový britský podíl na evropském uranovém konsorciu Urenco.

Vydáno pod