Obilí je víc než dost – a zemědělci mají starosti

Praha - Čeští zemědělci v letošním roce sklidili necelých 7 713 milionu tun obilovin. To je sice o více jak sedm procent méně než v loňském roce, k pokrytí roční spotřeby obilovin v Česku podle odborníků stačí zhruba 5 milionů tun. Naopak u řepky statistici očekávají rekordní úrodu v historii Česka. Odhadují ji na 1,135 milionu tun. Očekávaná sklizeň brambor, 777 000 tun, je na loňské úrovni. Informoval o tom Český statistický úřad.

Úroda obilí je každoročně o dva až tři miliony tun vyšší, než kolik jich Česká republika dokáže spotřebovat. Přebytky se proto prodávají za hranice. Českým zemědělcům to však přesto přináší problémy. „Protože vyvážíme surovinu, a nikoliv zboží s přidanou hodnotou, tak zisk není nic zásadního, pro české zemědělce to navíc představuje tlak na snižování cen jejich komodit,“ upozornil zemědělský analytik Petr Havel.

Další problém je nízký výnos v poměru k obhospodařovávané půdě. Na jednom hektaru Češi vypěstují 33,8 tun obilovin. To je sice více než v Polsku (33,8 tun) nebo na Slovensku (46,7 tun), ale méně než v zemích západní Evropy. Ve Francii na jednom hektaru vypěstují 74,3 tun obilí. „To je samozřejmě problém, protože čím méně toho zemědělci vypěstují, tím nižší mají tržby,“ Havel.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Šance pro zemědělce? Obilí do benzínu

Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského by mohlo zemědělcům pomoct využívání obilovin jako přísady do benzínu. V souladu s tímto trendem jde Evropská unie - biolíh se musí do benzínu přimíchávat od loňského roku.

Na letošní rekordní úrodu řepky má podle ČSÚ vliv druhý nejvyšší průměrný hektarový výnos v historii, a to 3,20 tuny, přičemž loni to bylo 2,94 tuny. Dle údajů ministerstva sklidili zemědělci řepky ještě o 13 000 tun více než předpokládají statistici.

Vydáno pod