Vyrostou v Česku nové jaderné reaktory? Jasněji bude už dnes

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský dnes představí novou energetickou koncepci, která má nastínit rozvoj české energetiky do roku 2050. Koncepce má ukázat, jaký bude například další přístup státu k jaderné energetice nebo zda budou prolomeny stávající limity těžby hnědého uhlí. Základem plánů ministerstva má být materiál vypracovaný před časem odbornou komisí pod vedením bývalého předsedy Akademie věd Václava Pačese.

Pačesova komise České republice doporučila stavbu dalších jaderných bloků. S jejich plánováním je potřeba začít co nejdříve. „Každým možná měsícem nebo určitě rokem, kdy se to zpozdí, s tím budeme mít pořád větší a větší problémy,“ uvedl v rozhovoru pro ČT24 Pačes. I když minulá vláda Mirka Topolánka se od dostavby jaderných elektráren distancovala, je však podle Pačese stále možné dostavět Temelín nebo postavit novou jadernou elektrárnu včas, dříve než bude mít Česko se zásobováním elektřinou problémy.

Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský se také chce zabývat případným stavem nouze v plynárenství. „V případě nouze by se plyn využíval jen na potřeby vytápění. Není možné, aby nám mrzli obyvatelé,“ řekl Tošovský.

Důležitým bodem, o kterém je podle zprávy Pačesovy komise třeba diskutovat, je prolomení stávajících limitů těžby uhlí. „Je zapotřebí, aby se společnost připravila na to, že veškeré zdroje energie, které máme, je třeba využívat,“ podotkl Pačes. Prolomení limitů těžby by ale ohrozilo některé obce a neobešlo by se bez značných vlivů na zdraví. Zůstává tedy otázkou, zda by vláda vůbec schválila koncepci, která by s tímto počítala. Premiér Jan Fischer navíc při svém nástupu do funkce tvrdil, že jeho kabinet o tak zásadním tématu jednat kvůli omezenému mandátu nebude.

Limity těžby uhlí na Mostecku chrání od 90. let minulého století před zbouráním obce Horní Jiřetín a Černice. Obyvatelé obou obcí se proti jejich prolomení vyslovili již před čtyřmi roky v referendu.

O prolomení limitů naopak usiluje společnost Czech Coal, která vlastní Mosteckou uhelnou společnost. Za limity, kde se již nesmí těžit, leží v jejím dole ČSA 750 milionů tun uhlí, což představuje největší zásobu v Česku. V oblasti, kde se těžit může, zbývá již jen zhruba 40 milionů tun. Pokud by se tedy nepodařilo limity prolomit, mohla by tam těžba skončit již zhruba za deset let. To by znamenalo nedostatek uhlí pro české tepelné elektrárny.