Krize je příležitost dobýt ruský trh, věří české firmy

Praha – Český prezident Václav Klaus se vydal za svým ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem. Společnost mu na jeho cestě na východ dělali také čeští manažeři. Kromě politiky tak došlo na uzavírání obchodních smluv. České firmy, které na ruském trhu už působí, přiznávají, že si s nimi krize pěkně zahrává. Dají se z ní ale vytěžit i pozitiva, dodávají.

Těžké časy teď v Rusku zažívají především prodejci automobilů. Ještě před rokem rostl ruský trh s novými auty nejrychleji na světě. Krize ale vše změnila. Rusko hlásí v tomto segmentu rekordní ztráty a známek oživení je málo. Státní programy trhu příliš nepomohly. „Ta pomoc, jak už to někdy v Rusku bývá zvykem, se minula účinkem. Peníze jsou pryč a na trhu to není vidět,“ podotýká šéf ruského zastoupení Volkswagenu Martin Jahn. „Bude těžké vytížit náš závod v Kaluze, bude těžké dosáhnout návratnosti investic, kterou jsme chtěli,“ dodává.

České firmy narážejí na krizi na každém kroku. Skupina PPF miliardáře Petra Kellnera sice v Rusku horečně nakupuje, její vlajková loď, úvěrová banka Home Credit, ale nabírá vodu. Za loňský rok čeká ztrátu přes miliardu korun. Přestala dokonce poskytovat půjčky a hypotéky na auta, protože trh s podnikovými dluhopisy vyschl. „Museli jsme optimalizovat část naší infrastruktury. V letošním roce se totiž více projevuje to, že větší procento lidí nesplácí, protože je nezaměstnanost,“ vysvětluje šéf ruského Home Creditu Ivan Svítek.

Stejně jako lidé mají problémy se splácením i firmy. Zkušenosti s tím má například potravinářská firma Hamé. Špatnou platební morálku mají její stávající zákazníci a riziko je i u těch nových. I tak jsou ale Češi v Rusku spíše optimističtí. Krizi vnímají jako příležitost, jak zvýšit svůj podíl na trhu. To platí i pro Hamé. „Ne všichni konkurenti tuto krizi přežijí. To znamená, krizi vidíme jako šanci získat větší podíl na trhu,“ míní obchodní ředitel Hamé Rusko Marcel Binek.

Prezident Medveděv nedávno připustil, že vláda byla překvapena tím, jak těžce krize zemi zasáhla. V prvním čtvrtletí se ruský hrubý domácí produkt meziročně propadl asi o deset a ve druhém už téměř o 11 procent. České firmy shodně tvrdí, že nechtějí od ruských politiků moc. Podle nich stačí podpora na federální úrovni a obhajoba evropských pravidel hry. Se vším ostatním si prý už poradí samy.