ČEZ podal nabídku na koupi podílu německé energetické firmy ENSO

Praha - Český energetický gigant ČEZ podal nabídku společnosti Vattenfall Europe na nákup podílu zhruba 21,3 procenta v německé firmě ENSO Energie Sachsen Ost. Detaily nabídky nebudou zveřejněny. ENSO podniká v oblasti dodávek elektřiny, plynu a tepla. Elektřinou zásobuje přibližně 400 000 zákazníků, pro zhruba 95 000 zákazníků pak dodává zemní plyn. Více než 50 procent v této firmě vlastní společnost GESO, na jejíž 100procentní podíl podal ČEZ nabídku minulý týden.

„Případná akvizice obou společností by posílila pozici ČEZ v regionu, kde již vlastní 50 procent důlní a elektrárenské společnosti Mibrag,“ uvedla mluvčí ČEZ Eva Nováková. Společnost GESO ročně průměrně dodá více než 900 000 odběratelům celkem 10,5 terawatthodiny elektřiny a 11,4 terawatthodiny plynu.

Stoprocentní podíl v Mibragu převzalo konsorcium Severočeských dolů Chomutov ze Skupiny ČEZ a skupiny J&T letos v červnu. Obě firmy v ní drží shodný podíl. Celková hodnota transakce byla 404 milionů eur (zhruba 10,5 miliardy korun). Tuto koupi od amerických společností URS Corporation a NRG Energy Inc. v květnu schválila Evropská komise.