GM snížil ztrátu a chce začít splácet státní pomoc

Detroit – Restrukturalizace největší americké automobilky General Motors začíná přinášet své ovoce. Vedení GM dnes uvedlo, že se jí ve třetím čtvrtletí podařilo snížit ztrátu na 1,2 miliardy dolarů. Už v prosinci proto začne splácet záchrannou půjčku bezmála sedmi miliard dolarů, kterou jí poskytla americká vláda. Mnohem příznivějších čísel než v předchozím období dosáhla firma zavedením nových modelů a prodejem mimo americký trh - hlavně pak v Číně.

„Dnešní výsledky poskytují důkaz solidních základů, které pro novou GM vytváříme,“ komentoval výsledky automobilky generální ředitel podniku Fritz Henderson.

Letos chce General Motors zpět do pokladny Spojených států vrátit 1,2 miliardy dolarů. Celou částku 6,7 miliardy by pak podle dnešního vyjádření managementu mohla splatit už v roce 2011, což by bylo o čtyři roky před původně zamýšleným termínem. Dluh představuje zhruba 13 procent z 52 miliard dolarů, které už američtí daňoví poplatníci do GM investovali. Většinu těchto peněz kryje zhruba 61 procent akcií automobilky, které vlastní stát.

Reportáž Jitky Zikové a rozhovor s Vítězslavem Kodymem (zdroj: ČT24)

Fritz Henderson, generální ředitel GM

„Já vidím zlepšení, vidím tendenci k růstu prosperity firmy. Navíc má General Motors stabilní podíl na globálním automobilovém trhu a také na trhu americkém.“

Právě státní pomoc zachránila General Motors před krachem. Bankrotovou ochranu opustila automobilka v červenci. Pod novým vedením teď probíhá rozsáhlá restrukturalizace, jejíž součástí je prodej některých značek. GM se také intenzivněji zaměřuje na rostoucí čínský trh, kde letos v říjnu prodala přes 160 tisíc automobilů, dvakrát víc než před rokem.

GM vrátí peníze pro neprodaný Opel

Lepší hospodářské výsledky zřejmě přispěly také k tomu, že General Motors couvl od avizovaného prodeje podílu v německém Opelu konsorciu firem pod vedením kanadsko-rakouské společnosti Magna International a ruské banky Sberbank. Do konce listopadu chce proto General Motors vrátit překlenovací úvěr, který poskytla německá vláda Opelu pod podmínkou jeho prodeje.

Pontiac Grand Prix
Zdroj: Wikipedia