Putin chce moderní ekonomiku, Medveděv spravedlivou politiku

Petrohrad – V ruském Petrohradě probíhá sjezd Jednotného Ruska, vládnoucí strany a mocenské základny premiéra Vladimira Putina. Ten zde v projevu vyzval k modernizaci ruské ekonomiky a ohlásil zavádění protikrizových opatření od šrotovného po větší státní zakázky v obranném průmyslu. K myšlence překonání „chronické zaostalosti“ se připojil i prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv. Zároveň Jednotné Rusko vyzval k otevřené politické soutěži „bez administrativních excesů“. Kritizoval přitom prohřešky vůči demokratickým principům při říjnových místních volbách.

„Strana se musí stát moderní, aby nezastarávala, nevzdálila se životu a vlastním voličům. Příznaky takového zaostávání vykazují některé regionální odbočky jak Jednotného Ruska, tak opozičních stran. Politickou činnost zužují na intriky aparátu, volby (…) mění v podivné historie, pletou si demokratické procedury s administrativními,“ prohlásil Medveděv. „Nesmíme se bát otevřeného politického boje,“ doplnil Putin a shodně s prezidentem varoval před těmi, kdo na stranu hledí jako na „elitní klub sloužící k uspokojování osobních ambicí“. Očekávání ruských politologů, že Putin na sněmu svede se svým nástupcem polemiku, se tak nenaplnila.

Vize dvou státníků: moderní ruská ekonomika

Oba státníci shodně demonstrovali potřebu oživit a modernizovat ruskou ekonomiku. „V nejbližších dvou třech letech je třeba nejen vrátit ekonomiku na předkrizovou úroveň, ale hlavně ji obnovit na kvalitativně nové úrovni,“ zdůraznil Putin. Zároveň ale připustil, že ekonomický pokles bude letos v Rusku hlubší než v jiných zemí, v řádu 8-8,5 procenta.

Státní zakázky v obranném průmyslu, který je označovaný za „jednu z lokomotiv rozvoje“, napřesrok stoupnou o 8,5 procenta na 1,175 bilionu rublů. Putin ale varoval, že Rusko si už nemůže dovolit udržovat obrovské výrobní haly a nepotřebnou infrastrukturu. Rusko rovněž zavede šrotovné. Proti automobilu staršímu deseti let získají Rusové šek na 50 000 rublů.

Premiér podnikům slíbil pro příští rok státní záruky umožňující získat úvěry za více než 500 miliard rublů, na nová pracovní místa se vynaloží dalších 36 miliard. Penze mají v Rusku příští rok vzrůst o 46 procent, takže průměrný starobní důchod přesáhne 8000 rublů (zhruba 4800 Kč). Univerzitnímu výzkumu slíbil v nejbližších třech letech dodatečných 90 miliard rublů.

Nová povinnost pro straníky? Účast na politických debatách

Delegáti stranického sjezdu také odhlasovali novou podobu stanov, podle nichž budou napříště povinni zúčastnit se předvolebních debat se soupeři. „Účast v předvolebních debatách je povinnou formou agitační a propagandistické práce strany při volbách do orgánů státní moci a místní samosprávy,“ stojí ve stanovách. Sjezd také schválil stranický program, hlásící se k „ruskému konzervatismu“. Ten podle předsedy dolní komory parlamentu Borise Gryzlova představuje „ideologii stability a neustálé tvůrčí obrody společnosti bez stagnace a revolucí“.

  • Jednotné Rusko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/174/17350.jpg
  • Rubl autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/504/50322.jpg
  • Vladimir Putin autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1043/104248.jpg
  • Sjezd Jednotného Ruska autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/176/17511.jpg
Vydáno pod