McDonald's chce být zelenější, a to doslova

Mnichov - Logo amerického řetězce restaurací rychlého občerstvení McDonald's zezelená postupně na všech světových pobočkách, začínajíc Německem a pokračujíc Českem. Vedení řetězce restaurací rychlého občerstvení tak chce dát svým zákazníkům najevo, že to s ekologií myslí vážně. Po dokončení rekonstrukce a modernizace by ve vzhledu restaurací měla dominovat zelená barva místo dosavadní firemní červené. Americký fast food má po světě přes 30 tisíc restaurací a denně obslouží okolo 58 milionů lidí.

Na červenou barvu přitom největší světový řetězec rychlého občerstvení spoléhal od svého založení v roce 1940. „Postupně budeme zavádět nové logo, je to takové přírodnější,“ potvrdila také záměr české odnože McDonald's ředitelka komunikace společnosti v ČR Drahomíra Jiráková.

Radek Dráb, výkonný ředitel agentury TBWA Praha

„McDonald's jede na vlně zeleného marketingu, který je dnes hodně populární… Nejde ale jen o změnu loga. Bude se určitě měnit i další strategie.“

Zelená barva v logu se podle deníku Financial Times Deutschland objevila v Evropě nejdřív v Německu, a to na letišti v Mnichově. Nicméně rekonstrukce prodejen, které se postupně vybarvují do zelena, už probíhá několik týdnů po celém kontinentu - včetně Česka.

V Německu se letos zazelená 42 restaurací

Celkem podle zástupce ředitele McDonald's Deutschland Holgera Beecka firma v letošním roce otevře v Německu 42 nových restaurací v zeleném provedení a stejný počet nových restaurací plánuje na příští rok. Spolu s renovovanými staršími restauracemi by do konce roku mělo být v Německu 100 zelených restaurací.

Německá dceřiná společnost amerického koncernu je přitom považována za průkopníka inovací. Mimo jiné byl v Německu poprvé zaveden koncept kaváren McCafé.

Drahomíra Jiráková, ředitelka komunikace McDonald's v ČR

„Nové logo a věci s tím spojené bychom měli zavést ve střednědobém horizontu, asi do tří let. První pobočku už máme v novém designu, a to ve Siřejovicích.“

McDonald's má v Německu kolem 1350 restaurací. Zhruba polovina z nich má kavárny. Německo je pro McDonald's celosvětově třetím největším trhem za USA a Japonskem. V loňském roce společnost podle svých údajů v zemi obsloužila 942 milionů zákazníků a její tržby stouply o 5,1 procenta na 2,8 miliardy eur (723,2 miliardy korun).

McDonald's má více než 32 000 restaurací ve 118 zemích světa. Již delší dobu však firmu kritizují aktivisté za to, že není přátelská k životnímu prostředí, i když v posledních letech začala zavádět „zelenější“ postupy.

  • McDonald's zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/308/30748.jpg
  • McCafé zdroj: McDonald´s http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1256/125502.jpg
Vydáno pod