Japonské aerolinie nezkrachují, otázkou je, kdo jim pomůže

Tokio – American Airlines nechtějí nechat padnout japonské aerolinky, tedy svého partnera z letecké aliance Oneworld. Proto prý Japoncům poskytnou až 2 miliardy dolarů. To je o 300 milionů více než nabízely původně. Finanční injekci chtějí vyměnit za podíl ve společnosti. Japonský národní dopravce je dlouhodobě ve ztrátě a navíc se potýká s vysokými dluhy. Pomoc mu nabízí i Delta Airlines z konkurenční aliance Skyteam. Ty slibují jednu miliardu dolarů. Oba letečtí giganti si touto cestou chtějí upevnit pozice na linkách do Asie.

„Zvýšená nabídka ukazuje, jak jsou pro nás japonské aerolinky důležité. Přinese jim stabilitu v pro ně nejisté době příštích několika týdnů a měsíců. Poskytne jim a vládě nejvyšší dlouhodobé zhodnocení a taky nízké riziko,“ uvedl Thomas Horton, finanční ředitel American Airlines.

Japonským aeroliniím nakonec nejspíš pomůže vláda

Japonské aerolinky podpoří stát (zdroj: ČT24)

Japonské úřady ale taktéž japonským aeroliniím nabízejí pomoc a o americké peníze nestojí. V pondělí zamítly už dříve nabízenou peněžní injekci a jako východisko vidí státem řízený bankrot. Řešením podle nich bude propuštění 16 tisíc zaměstnanců, tedy jedné třetiny, oddlužení a nový podnikatelský začátek. Americká pomoc by podle vlády restrukturalizaci aerolinek zkomplikovala.

„Vláda už společnosti Japan Airlines vyjádřila prostřednictvím pěti ministrů současného kabinetu podporu. Nevím, zda to bude stačit, pokud budeme muset ukázat další podporu, uděláme to,“ uvedl japonský ministr financí Naoto Kan. Japonské ministerstvo dopravy se taktéž nechalo slyšet, že udělá cokoliv, aby aerolinky zachránilo. Zajišťují totiž polovinu domácích letů, spojení se zámořskými zeměmi a jsou hlavním tahounem japonské ekonomiky.

Vydáno pod