Rusko již není největší světový těžař plynu – trumfly ho USA

Moskva - Rusko už není světovým lídrem v těžbě zemního plynu. Tamní monopolní producent Gazprom loni zaznamenal rekordní pokles těžby plynu o více než 16 procent proti srovnatelnému předchozímu období. Loni vytěžil asi 582 miliard metrů krychlových suroviny. Na první příčku žebříčku se tak dostaly Spojené státy americké. Vyplývá to ze statistických údajů ruského ministerstva energetiky, které se objevily v ruské mutaci vysílání BBC.

Podle představitelů Gazpromu je příčinou poklesu produkce pád spotřeby, a to jak v Rusku, tak v zahraničí. Poptávka po plynu by se prý měla vrátit do normálu v průběhu asi tří let. Za loňský rok se fakticky dostala na úroveň, kde v Rusku byla před 25 lety. Prezident Ruské federace Dmitrij Medveděv v souvislosti s tím varoval před pokořující surovinovou závislostí. Část ruských expertů navíc upozorňuje, že nynější plynová naleziště Gazpromu se relativně rychle vyčerpávají.

Premiér Vladimír Putin oproti tomu mluví o Rusku jako o energetické supervelmoci, v níž má mít Gazprom úlohu hlavního motoru. Rusko proto také nepříznivě vnímá snahu evropských zemí stavět alternativní plynovody, které by neprocházely jeho územím. Navíc Evropa klade velký důraz na obnovitelné energetické zdroje namísto těžby klasických surovin, což nepříznivě ovlivňuje ruskou energetickou strategii.

Vydáno pod