Česku hrozí stávky kvůli danění benefitů

Praha – Kdykoli po 22. únoru, tedy po dnešku, hrozí řadě odvětví českého hospodářství stávka. Důvodem je nesouhlas odborářů s novými pravidly pro danění zaměstnaneckých benefitů daní z přidané hodnoty. Nejakutnější je přitom riziko stávky na železnici. Protest může odvrátit jen vyškrtnutí sporného ustanovení ze zákona. Zda se vlaky v Česku skutečně zastaví, by mělo být jasné po úterním zasedání odborových svazů v dopravě.

„Zatím to vypadá na stávku s vysokou pravděpodobností,“ uvedl předseda odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša. Trnem v oku je odborům novela zákona o DPH, podle které je základem daně u poskytovaných benefitů běžná cena na trhu, a nikoliv zaměstnanecká zvýhodněná. Jde o zavedení evropské směrnice. Jak ale několikrát upozorňovalo ministerstvo financí, přijetí směrnice je pro každý stát dobrovolné.

Rozhýbe se ještě sněmovna?

Jaroslav Pejša o stávce na železnici (zdroj: ČT24)

Odboráři tak po zákonodárcích požadují zrušení celého ustanovení o danění benefitů. Podle Pejši se může uskutečnit vládním nebo poslaneckým návrhem ve sněmovně. Potíž je ale v tom, že času na jeho schválení vzhledem k blížícím se parlamentním volbám rychle ubývá. Sněmovna sice v průběhu února měla požadavky odborářů několikrát na programu jednání, kvůli obstrukcím pravicových poslanců se ale k tomuto bodu ani jednou nedostala.

„Do dnešního dne nemáme odpověď od předsedy vlády na náš požadavek, abychom se s ním mohli sejít a řešit tu situaci, která vznikla, když 2. února na jednání tripartity jak vláda, tak zástupci zaměstnavatelů potvrdili náš požadavek, ovšem zablokování Poslanecké sněmovny znemožnilo jeho realizaci,“ podotkl Pejša, proč odbory hrozí zastavením dopravy na železnici.

Odbory teď od politiků požadují jasné záruky, že způsob danění zaměstnaneckých benefitů opravdu změní. „Zatím máme jediný příslib od poslaneckého klubu sociální demokracie, kteří odpověděli na výzvu, že jsou ochotní vyvolat mimořádné jednání Poslanecké sněmovny s jediným bodem programu, a to je program DPH,“ řekl Pejša.

Pokud by ke stávce nakonec skutečně došlo, nemusela by se podle Pejši zdaleka omezit jen na železnici. Protestovat by mohly i další odborové svazy. Jakou podobu by ale stávka měla, zatím šéf železničních odborů nechtěl specifikovat.

Dům odborových svazů
Zdroj: ČT24
Vydáno pod