ČOI loni zjistila závady v 70 procentech internetových obchodů

Praha - Různé závady v bezmála 70 procentech kontrolovaných internetových obchodů zjistila v loňském roce Česká obchodní inspekce. Servery nejčastěji hřešily například používáním nekalých obchodních praktik. Údaje vyplývají z výroční zprávy ČOI za rok 2009. ČOI bude kvůli zjištěným nedostatkům pokračovat v kontrolách internetových obchodů i letos. Například v lednu inspektoři našli závady ve více než polovině kontrolovaných internetových obchodů.

Inspekce provedla v průběhu loňského roku celkem 488 kontrol zaměřených na internetové obchody a závady zjistila v 338 případech. Internetoví obchodníci například nezveřejnili důležité údaje o možnosti odstoupit od smlouvy či uvedli nepravdivé údaje. Častým prohřeškem bylo také špatné informování zákazníků internetových obchodů o podmínkách reklamace vadných výrobků a neseznámení s cenou. Některé internetové obchody nevyřídily reklamaci ve lhůtě, jež stanovuje zákon.

Češi si nakupování na internetu oblíbili

V posledních letech obliba internetových obchodů v Česku rychle roste. Celkem Češi v loňském roce podle dřívějších odhadů mohli utratit v internetových obchodech rekordních 26 až 27 miliard korun. Odborníci očekávali za rok 2008 nárůst na zhruba 22 miliard.

Na internetu si zákazníci nejčastěji objednávají domácí spotřebiče, elektroniku a oblečení. Hlavním důvodem využití internetových obchodů je nejen obvykle nižší cena zboží, ale také pohodlí a úspora času.

Výroční zpráva ČOI za rok 2009 byla zveřejněna na www.coi.cz.