Zemědělci loni skončili s nejhorším výsledkem od vstupu do unie

Olomouc - Kladného výsledku hospodaření dosáhli v loňském roce tuzemští zemědělci jen díky dřívější výplatě dotací. S touto tezí přišel na dnešní sněm Agrární komory ČR její prezident Jan Veleba. V uplynulém roce činil zisk zemědělců 3,17 miliardy korun, což je nejhorší výsledek od vstupu Česka do EU. Největší dopad na loňské hospodaření zemědělců mělo snížení farmářských cen. Za nejméně ziskový rok pro zemědělce po vstupu do unie platil ještě donedávna rok 2006 s hodnotou 6,83 miliardy korun.

Podle Veleby se ceny rostlinných komodit loni snížily o 32 procent, živočišných o 15 procent. Největší propady nastaly u obilovin o 41 procent, olejnin o 35 procent a mléka o 29 procent: „Ceny většiny rostlinných produktů loni neuhradily náklady na jejich výrobu. U hlavních živočišných produktů, mléka a masa, nenahradí ceny náklady již dlouhodobě a žádné dosavadní podpory nejsou schopny propady vyrovnat.“

Veleba: 2009 jako hororový rok mléka

Veleba označil loňský rok jako hororový rok mléka. Jeho producenti dostávali loni za litr mléka o více než dvě koruny méně, než činily výrobní náklady. „Mléko se dostalo pod nekontrolovatelný tlak obchodních řetězců, kterým nikdy nejde o nic jiného než o okamžitý zisk. Stav dojnic se během roku dále snížil nejméně o deset procent. Výpadek v příjmech za mléko byl více než šest miliard korun,“ vysvětlil Veleba.

Navíc v předešlém roce pokračoval také útlum chovu prasat. Tuzemští zemědělci jich loni chovali 2,1 milionu kusů, o zhruba deset procent méně než předloni. „V meziročním srovnání se ceny jatečních prasat snížily o deset procent a i přes snížení ceny základního komponentu v krmných směsích, to je obilovin, zůstal chov prasat ztrátový,“ zdůraznil Veleba.

Kladné hodnoty vykazuje české zemědělství od vstupu do EU. Ještě v období před vstupem do EU bylo odvětví převážně ztrátové.

Mléko
Zdroj: cookinglight.com/Randy Mayor