BMW loni krutě pocítila nižší poptávku po luxusu

Frankfurt nad Mohanem - Německé společnosti BMW se v loňském roce propadl čistý zisk o 36 procent na 210 milionů eur (5,4 miliardy korun). Důvodem byla nižší poptávka po jejích automobilech i motocyklech a vyšší daňová sazba. BMW je největším výrobcem luxusních vozů na světě. Tržby automobilky loni klesly téměř o pět procent na 51 miliard eur. Na provozní úrovni firma kvůli slabé poptávce prodělala 265 milionů eur po zisku 690 milionů eur v předchozím roce. V samotném čtvrtém čtvrtletí nicméně automobilka vykázala provozní zisk 93 milionů eur díky stabilnějším podmínkám na trhu.

V loňském roce pak klesla i celková výroba společnosti o téměř 13 procent na 1,44 milionu vozů. Produkce modelů s vlajkovou značkou BMW se snížila rovněž o 13 procent, produkce malých automobilů Mini o devět procent a produkce limuzín Rolls-Royce o 35 procent.

O více než deset procent na 1,28 milionu vozů se loni propadl celkový prodej automobilů, jež vyjíždí z linek BMW. Firma v letošním roce počítá s nárůstem prodeje na více než 1,3 milionu vozů díky novým modelům a postupnému oživování světové ekonomiky. „Hodláme v roce 2010 zůstat vedoucím světovým dodavatelem luxusních automobilů,“ uvedl generální ředitel společnosti Norbert Reithofer.

Vydáno pod