V British Airways se bude do konce měsíce 7 dní stávkovat

Londýn – Odborový svaz britských aerolinek British Airways dnes oznámil, že bude palubní personál aerolinek do konce tohoto měsíce stávkovat celkem sedm dní. První, třídenní stávka začne 20. března a druhá, čtyřdenní 27. března. Zaměstnancům se nelíbí plány podniku na propouštění a změny pracovních podmínek. Palubní personál si stávku odhlasoval již minulý měsíc. Přesný termín však nebyl stanoven.

Jednání s vedením British Airways zkrachovala

Zaměstnanci až do tohoto týdne jednali s vedením aerolinek. Jednání však tento týden zkrachovala, proto zaměstnanci sáhli ke stávkování. Poprvé chtěli zaměstnanci stávkovat už v prosinci. Soud jim ale stávku zakázal. British Airways tak měly dostatek času se na hrozící stávku připravit.

Telefonát Ivana Kytky, spolupracovníka ČT (zdroj: ČT24)

Aerolinky již vyškolily kolem 1000 zaměstnanců z jiných oddělení, aby mohli za stávkující zaměstnance palubního personálu zaskočit. British Airways si také plánuje najmout 23 letadel s plně vybavenou posádkou od charterových společností. Letecká společnost se tak pokusí udržet desítky letů v provozu.

Cestující budou moci cestovat s jinými aerolinkami

Cestující, kteří mají ve dnech stávek cestovat s British Airways, budou moci využít místa u spřátelených leteckých společností. Firma se nejspíš pokusí udržet linky na dlouhých transkontinentálních trasách, tedy do Ameriky a Asie. Pokud bude nutné některé lety rušit, půjde spíše o kratší trasy, takže například i lety do Prahy. „Oznámení odborové organizace palubního personálu British Airways o plánované stávce je velmi čerstvé. V případě, že odbory svým plánům dostojí, uděláme vše pro to, abychom ochránili naše zákazníky cestující na linkách Praha - Londýn od nepříjemných dopadů zamýšlené stávky,“ uvedla přesto obchodní ředitelka aerolinií pro střední a východní Evropu Anna Ingham-Grant.

Vedení poskytne svým zákazníkům informace poté, co zaměstnanci dají k dispozici konečný počet stávkujících. Někteří ze 13 tisíc zaměstnanců totiž ještě stále nejsou rozhodnuti, zda do práce dorazí, ač při hlasování o stávce, byli pro.

Stávkující se ale nevzdají. Budou držet hlídky před vstupem do budov společnosti a pokusí se přesvědčit „stávkokaze“, tedy personál, který je má ve dnech stávky nahradit, aby do práce taktéž nešli.

Stávka firmu vyjde draho

Stávka by firmu podle analytika firmy Davy Stockbrokers Stephena Furlonga mohla denně stát zhruba 20 milionů liber, což činí zhruba 561 milionů korun. Na společnost loni navíc těžce dolehla hospodářská recese a firma se dostala do hlubokých ztrát. Loni vykázala ztrátu ve výši 374 milionů liber, což je extrémní výkyv oproti 70milionovému zisku v roce předchozím.

Negativní vliv na firmu má i dluh v penzijním pojištění zaměstnanců, který dosahuje 3,5 až 4 miliard liber. Jde o závazky vůči příštím zaměstnancům. Britové o aerolinkách vtipkují s tím, že jde o penzijní fond s mohutnou dírou, ke kterému je připojená letecká společnost.

Aerolinky zasáhla krize, vedení chce šetřit

British Airways do března propustilo celosvětově 5 000 zaměstnanců a ti, kteří zůstali, museli přistoupit na dvouleté zmrazení mezd. Vedení přijalo úsporná opatření, která mají výrazně snížit náklady a pomoci firmě přežít nepříznivou situaci. V plánu má zrušení dalších 1 700 pracovních míst, zmrazení mezd tří čtvrtin zaměstnanců, přesunutí části lidí na zkrácené úvazky a omezení počtu personálu na dálkových letech.