Obama doporučil Yellenovou do vedení Fedu

Washington – Podle Bílého domu by šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke měl do nejužšího týmu Rady bankovních guvernérů přibrat ekonomku Janet Yellenovou (62). Agentura Reuters zveřejnila zprávu, že prezident Obama by právě renomovanou odbornici na centrální hospodářství rád viděl na pozici místopředsedkyně rady. Jde o druhou nejvyšší pozici v rámci Fedu, hned za pozicí samotného šéfa centrálního úřadu. Yellenová by nahradila Donalda Kohna, který se po zhruba 40 letech ve službách Fedu rozhodl odejít do důchodu.

Yellenová odmítla spekulace o své nominaci potvrdit a stejné stanovisko zaujalo také americké ministerstvo financí. Bílý dům se ke spekulacím zatím nevyjádřil. Druhého nejmocnějšího člověka ve vedení Fedu bude muset schválit americký Senát. Spekulace o nominaci Yellenové ale stačily na to, aby ovlivnily devizové trhy. Dolar prakticky celý den oslabuje, a to na všech frontách.

„Zpráva, podle které má Yellenová jako hlavní představitelka holubic stát místopředsedkyní Fedu, je pro dolar negativní,“ vysvětlil důvody k poklesu dolaru šéf devizové strategie v makléřské společnosti RBC Capital Markets Adam Cole. Analytici ale upozorňují, že i kdyby byla Yellenová zvolena, Fed kvůli tomu asi nebude měnit strategii. Cílem Fedu je postupně odbourat mimořádně uvolněnou měnovou politiku, aby předešel inflaci.

Janet Yellenová

Yellenová je v současné době prezidentkou Federální rezervní banky v San Franciscu. Narodila se v newyorské čtvrti Brooklyn, v roce 1971 získala doktorát z ekonomie na Yaleově univerzitě. Od srpna 1994 do února 1997 byla členkou Rady guvernérů Fedu, od roku 1997 do srpna 1999, kdy byl prezidentem Bill Clinton, pak předsedkyní Rady ekonomických poradců Bílého domu.