České domácnosti se stále více zadlužují

Praha – Až osminásobně vzrostl celkový dluh českých rodin za uplynulých devět let. Vyplývá to ze studie Českého statistického úřadu. Na konci loňského roku dlužily tuzemské domácnosti bankám 973,5 miliardy korun, přitom ještě v roce 2000 to bylo „pouhých“ 121,5 miliardy korun. Nyní se celkový dluh přehoupl již přes 1 bilion korun. Češi stále více navštěvují poradny pro řešení finančních obtíží. Počet žádostí o pomoc v souvislosti s dluhy se za dva roky až ztrojnásobil. Dramaticky zvýšené relativní zadlužení však úřad nepovažuje za rizikové. Přes rychlý růst prý české zadlužení zůstává oproti eurozóně na polovičních hodnotách.

Ještě v roce 2000 však velká část zadlužení domácností připadala na živnosti, samotné obyvatelstvo bankám dlužilo jen 39,7 miliardy korun. Zatímco tehdy měly živnosti napůjčovány téměř dvě třetiny objemu půjček, loni to bylo již jen necelých 8 procent. Celkové zadlužení českých domácností však ke konci roku 2009 bylo ještě o 104,1 miliardy korun vyšší. Tyto peníze si lidé půjčili od leasingových společností a poskytovatelů splátkového prodeje.

Analytik Jan Šimek:

„Z makroekonomického hlediska není situace ohledně zadlužení českých domácností nijak dramatická. Hlavní podíl na úvěrech poskytnutých domácnostem tvoří hypotéky, které lze označit za dobré dluhy.“

Převážnou většinu objemu úvěrů již od roku 2002 tvoří úvěry na bydlení. Nejvíce půjčky na bydlení vzrostly v roce 2007, kdy přírůstek činil téměř 140 miliard korun, loni byl již meziroční přírůstek oproti této sumě pouze poloviční. Domácnosti se zadlužily například kvůli vysokým výdajům na spotřebu. Vůbec nejrychleji rostly výdaje na telekomunikační služby, vzdělání a zdraví. Domácnosti k vyšší spotřebě podle statistiků motivovala snadná dostupnost peněz. Koncem loňského roku dlužily domácnosti na půjčkách na spotřebu 150,4 miliardy korun.

Alena Doubková, Poradna při finanční tísni:

„Klient k nám přijde ve chvíli, kdy doposud vytloukal klín klínem, půjčoval si na splácení úvěrů, a ve chvíli, kdy už nemá možnost získat další prostředky si teprve uvědomí, že jeho situaci nelze takhle řešit a přijde k nám do poradny.“

Celková zadluženost českých domácností v poměru k jejich příjmům stoupla z 11,7 procenta v roce 1997 na 49,6 procenta v roce 2008. Statistikové přesto situaci nepovažují za rizikovou. Relativní zadlužení domácností v ČR dosahuje pouze 53 procent úrovně eurozóny. Podle finančního arbitra České republiky Františka Klufy je nebezpečná spíše rychlost, s jakou české dluhy dosud narůstaly. Oproti zbytku světa se v míře půjčování Češi nijak neliší, pořizují si půjčky téměř na cokoliv. Například v Brazílii se na splátky kupují potraviny, zatímco Rusové si pořizují na úvěr drahé kožešiny.

V blízké budoucnosti však tempo zadlužování podle analytika Broker Consulting Jana Šimka poroste jen velmi pomalu. „Banky jsou v důsledku finanční krize opatrnější v půjčování prostředků a stejně tak domácnosti se nyní nechtějí zadlužovat. Oprávněně se bojí zvýšeného rizika možné ztráty zaměstnání a uvědomují si, že v takové situaci by nemohly úvěry splácet,“ uvedl.