Británie poskytne záruky pro tamní divizi General Motors

Londýn – Britská vláda poskytne americké automobilce General Motors (GM) záruky na úvěry v hodnotě 270 milionů liber pro britskou divizi Vauxhall. Ta je sesterskou značkou německého Opelu. Oznámil to dnes britský ministr obchodu a podnikání Peter Mandelson. Zástupci zaměstnanců dvou britských továren zprávu přivítali s tím, že rozhodnutí vlády ochrání pracovní místa.

Britský ministr obchodu a podnikání Peter Mandelson:

„Potřebujeme, aby Vauxhall vzkvétal jako část britské základny pro výrobu automobilů, a po jednání s GM Europe jsem přesvědčen, že tomu tak bude.“

GM začátkem měsíce oznámila, že na restrukturalizaci evropských značek Opel a Vauxhall poskytne na 1,9 miliardy eur namísto přislíbených 600 milionů eur. Dodala, že od evropských vlád bude požadovat téměř dvě miliardy eur v podobě záruk na úvěry.

GM původně hodlala prodat značky Opel a Vauxhall kanadskému výrobci automobilových součástek Magna a ruské bance Sberbank. Automobilka se ale nakonec rozhodla, že si značky ponechá a provede jejich restrukturalizaci sama. Restrukturalizace povede k zániku přes osm tisíc pracovních míst.