Veletrh turistiky je ve znamení Řecka

Berlín – Každoroční berlínský veletrh turistiky ITB je v plném proudu. Tradiční přehlídky se letos účastní přes jedenáct tisíc vystavovatelů ze 187 zemí světa. Mezi nimi nechybí ani Česko. Větší pozornost je ale zaměřena na jinou destinaci – Řecko. Loni zažila turistika kvůli celosvětové recesi značný propad. Teď už většina vystavovatelů vzhlíží k letošní sezoně s lehkým optimismem.

To ale není případ Řecka. Země se obává, že turisté o ni letos nebudou mít takový zájem. Stojí za tím hlavně nepředvídatelné stávky a vládní opatření, která mají snížit řecký dluh. „Řecko oznámilo nárůst DPH z 19 na 21 procent a zvýšily se i další daně. To zřejmě zdraží ubytování, náklady na jídlo, pití atd. Všichni, kteří směřují do Řecka, by si cestu měli domluvit přes cestovní kancelář,“ upozorňuje prezident Německé asociace cestovního ruchu Klaus Leapple.

Náměstkyně řeckého ministra pro turistiku Angela Gerekouová:

„Turismus je pro moji zemi, pro ekonomiku velmi důležitý. Tvoří 18 až 20 procent hospodářství.“

Berlínský veletrh ITB (zdroj: ČT24)

Šéf asociace řeckých turistických společností odhaduje, že se příjmy z turistiky loni snížily o deset procent a počet návštěvníků klesl o sedm procent. Podle Řeků teď mnoho lidí vyčkává, jestli se situace v Řecku uklidní. Země se zatím turisty pokouší ve velkém zastoupení na berlínském výstavišti nalákat třeba na záběry průzračného moře či antických památek. Předpokládá se, že na veletrh v neděli zavítá kolem 170 tisíc lidí.

Vydáno pod