Evropská komise popřela zprávu o dohodě o pomoci Řecku

Brusel - Zprávu tisku o dohodě členských zemí eurozóny o finanční pomoci zadluženému Řecku dnes popřel mluvčí Evropské komise Jonathan Todd. Dodal ale, že komise je v případě potřeby připravena učinit nezbytné kroky. „Komise je připravena konat, pokud to bude nezbytné. Technické práce pokračují a ještě nebyly dokončeny. Všechno ostatní jsou spekulace,“ odpověděl mluvčí na dotaz ohledně dohody o pomoci Řecku.

Se zprávou, že členské země eurozóny nakonec poskytnou pomoc zadluženému Řecku, a to až v hodnotě 25 miliard eur (téměř 640 miliard korun), přišel britský list Guardian. Podle deníku se pomoc měla skládat z úvěrů a úvěrových záruk a je součástí balíku opatření na podporu eura. Poskytnuta by měla být pouze v případě, že o ni Řecko požádá, protože nebude schopno refinancovat své půjčky.

Jonathan Todd, mluvčí Evropské komise:

„Komise je připravena konat, pokud to bude nezbytné. Technické práce pokračují a ještě nebyly dokončeny. Všechno ostatní jsou spekulace.“

Pomůže eurozóna Řecku nebo ne? (zdroj: ČT24)

Jak uvedl Guardian, balík opatření měl být dokončen na pondělním zasedání ministrů financí eurozóny. Německé ministerstvo financí dnes nicméně uvedlo, že o žádné dohodě eurozóny o pomoci Řecku neví. „Řecko zavádí svůj úsporný program a my očekáváme, že to zvládne samo,“ prohlásil mluvčí ministerstva.

Podle německého listu Süddeutsche Zeitung eurokomisař pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn vyslovil domněnku, že Evropská unie by ztratila mezinárodní důvěryhodnost, pokud by připustila krach Řecka.

Řecko a jeho rozpočtová nedisciplinovanost

Loňský rozpočtový deficit Řecka činil 12,7 procenta hrubého domácího produktu, což je asi dvakrát tolik, než se předpokládalo. Pravidla Evropské unie povolují mít rozpočtový deficit do tří procent HDP. Atény slibují, že letos schodek sníží na 8,7 procenta HDP.

V rámci boje s vysokým zadlužením plánuje řecká vláda snížit mzdy veřejných zaměstnanců, zmrazit důchody a zvýšit daně. Země se kvůli těmto plánům potýká s rozsáhlými stávkami.

Kvůli rozpočtovým problémům některých členských zemí nyní eurozóna zvažuje vytvoření vlastního měnového fondu, který by mohl státům v nouzi poskytovat půjčky a jehož pravomoci by byly srovnatelné s Mezinárodním měnovým fondem.

Vydáno pod