Obamovy reformy stále naráží na odpor Senátu

Washington - Reforma finančních trhu v podání Baracka Obamy nabírá stále markantnější zpoždění. Hladký průběh ostře sledovaného balíku zákonů totiž zablokoval americký Senát, kde selhala jednání politických stran. O reformách prezidenta Obamy se mezi demokraty a republikány diskutuje už řadu měsíců, avšak stále bez úspěchu. Průtahy ohrožují jeden z hlavních cílů vlády prezidenta Obamy. Průtahy v Kongresu však naopak svědčí akciím amerických bank, které posilují.

Zatímco republikáni se tradičně staví proti přílišné regulaci trhu, demokraté hodlají novou normu prosadit co nejdřív. „Cena za to, že neuděláme nic, bude mnohem vyšší, než toho, co se chystáme udělat. To vám garantuji,“ vzkázal předseda bankovního výboru Senátu USA Christopher Dodd. Navržené zákony jsou jednou z priorit Baracka Obamy, který se musí opřít o Demokratickou stranu. Ani jejich silné zastoupení v horní komoře však k prosazení Obamových vizí nevedou.

„Demokratická strana musí udělat vše proto, aby zákony prošly, protože je to jedna z priorit Baracka Obamy a potřebuje voličům před listopadovými volbami ukázat, že skutečně aspoň část těch svých slibů splnil,“ komentoval analytik burzovní společnosti Atlantik Milan Lávička. Ani vlajková loď Obamovy administrativy, zdravotnická reforma, se zatím nedočkala úplného schválení. Odhadované náklady ve výši 100 miliard dolarů ročně považují republikáni za nepřijatelné. „Ta šance se krátí, protože přece jenom čas ubíhá velice rychle a pokud se ty reformy nepodaří v nějaké formě přijmout ještě v jarních měsících, tak blížící se volby už asi znemožní další postup v této věci,“ dodal analytik Cyrus Marek Hatlapatka.

Průtahy Obamova plánu (zdroj: ČT24)

Pokud se oba zákony nepodaří schválit do podzimu, budou zřejmě odsunuty až na další volební období. Prezident se proto chystá své plány prosadit za pomoci nezvyklého způsobu, který mu umožní obejít chybějící hlasy pro reformu v Senátu.