Tvůrci loga Klasy chtějí za jeho používání peníze

Praha - Firma, která vytvořila logo českých kvalitních produktů Klasa, tvrdí, že ho stát rozdává bez jejího svolení. Výrobci, kteří značku využívají, by za to měli zaplatit, píše Mladá fronta Dnes. Reklamní agentura Štrob Širc & Slovák je vyzvala, aby do dvou týdnů logo stáhli a zaplatili pokutu 50 tisíc korun za bezdůvodné obohacování. Ministerstvo zemědělství značku propůjčilo 227 výrobcům - pokud by všichni zaplatili, firma by si na konto připsala nejmíň 11 milionů. Podle resortu ale nejsou tyto nároky oprávněné.

Petr Mikysek, advokát agentury Štrob Širc & Slovák uvádí, že rezort zemědělství nikdy nedostal právo přidělovat logo dalším firmám. Pokud by uposlechlo všech 227 českých a moravských výrobců, kterým ministři zemědělství logo propůjčili, dorazilo by na účty reklamní agentury nejméně 66 milionů korun.

Ministerstvo vyzývá k ignoraci požadavků agentury

Státní zemědělský intervenční fond potravináře vyzývá, aby dopis ignorovali. Řeší to prý jejich právníci. Podle ministerstva zemědělství nejsou nároky reklamní agentury oprávněné. Advokát Mikysek však uvádí, že se zástupci rezortu zatím vůbec neozvali.

Označení Klasa je udělováno kvalitním českým potravinářským a zemědělským výrobkům od roku 2003. Značku spravuje od počátku roku 2004 Státní zemědělský intervenční fond. Podle průzkumů mají výrobky s označením Klasa odbyt vyšší až o třetinu.