Rusko ovládá korupce, západní firmy hrozí odchodem

Moskva - Korupce v Rusku už dosáhla takového rozsahu, že se některé západní nadnárodní společnosti chystají zemi opustit. Upozorňuje na to americká protikorupční organizace Trace International. Množící se případy korupce v Rusku už podle ní přerostly v doslova nekontrolovatelnou epidemii. Obrat korupčních peněz v Rusku každoročně dosahuje astronomických 300 miliard dolarů, tedy více než 5,5 bilionu korun.

Transparency International klade Rusko v pořadí svého korupčního seznamu na 146. místo ze 180 hodnocených zemí. „Mé doporučení je následující - jděte dělat obchody jinam. Podstatně optimističtější než v Rusku je situace třeba v Nigérii,“ radí zahraničním podnikatelům v Rusku Alexandra Wrageová z Trace International.

Wrageová minulý týden v Moskvě uspořádala workshop pro západní podnikatele, kterého se zúčastnili představitelé stovky firem. Společnosti, které odchod z Ruska zvažují, odmítla jmenovat. Švédská IKEA ale loni oznámila, že zastavuje rozšiřování poboček do dalších částí Ruska s ohledem na nepředvídatelný charakter administrativních procedur v některých oblastech.

Kdo nezaplatí, pozná úřadní šikanu

Zatímco v jiných východních zemích míří úplatky hlavně do kapes úředníků rozdělujících zakázky, v Rusku je tomu jinak. Úplatky dostávají úředníci hlavně proto, aby nezneužívali svého postavení. Podnikatelé platí za to, aby jim úřady podnikání nezakázaly na základě vymyšlených obvinění.

Problému korupce si je dobře vědoma i ruská vláda. Prezident Dmitrij Medveděv nedávno vyhlásil ambiciózní protikorupční kampaň, ale Wrageová je k jeho počínání skeptická. „Takových kampaní už bylo mnoho, nepotřebujeme kampaně, ale výsledky,“ prohlásila.

Organizace Trace International působí i v jiných zemích, například v Číně nebo Indii. „Čínská korupce funguje jako obrácená pyramida, nejvíc se musí zaplatit nahoře. V Indii je situace opačná, tam je korupce největší na nižších úrovních. Rusko žádnou pyramidu nemá, podplácí se všude,“ dodala Wrageová.

Vydáno pod