Mzdy ve firmách zaostávají za nepodnikatelskou sférou

Praha – Práce v nepodnikatelské sféře, tedy například ve státní správě nebo neziskových organizacích, se vyplatí daleko více než v komerčních firmách. Rozdíly mezi mzdami v nepodnikatelské a podnikatelské sféře totiž na konci loňského roku dosahovaly i několika tisíc korun. Výjimkou byla Praha, kde se stále mají lépe lidé v soukromých firmách. Platy v komerční sféře přitom loni rostly na rozdíl od nekomerční pouze ve třech krajích ze čtrnácti. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) ve svém Informačním systému o průměrném výdělku.

Vysvětlení nepoměru je podle analytiků poměrně jednoduché. „Soukromá sféra na rozdíl od té nepodnikatelské zareagovala na krizi. Zaměstnanci ve firmách mají své mzdy navázané na tržby. A když klesají ty, klesají i platy,“ říká Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance. To na státních úřadech není obvyklé.

Situace se podobným směrem vyvíjí minimálně od roku 2008. „První záchvěvy krize a propad tržeb přišel již v roce 2008,“ míní Pikora. Vidět to je třeba na exportu, který se ve čtvrtém čtvrtletí 2008 propadl meziročně o 14,1 procenta.

Růst mezd je dán strukturou zaměstnanosti

Jedinými třemi kraji, které v podnikatelské sféře loni zaznamenaly růst mezd, byly Praha, Pardubický a Jihomoravský kraj. „Výše růstu se ovšem nedá příliš přeceňovat, protože se pohybuje okolo 0,5 až 1,5 procenta,“ říká hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. To, že v těchto krajích na rozdíl od ostatních mzdy rostly, přičítá především struktuře zaměstnanosti podle jednotlivých profesí.

S tím souhlasí i hlavní ekonom společnosti Atlantik FT Petr Sklenář. „V těchto krajích není tak vysoký podíl především zpracovatelského průmyslu jako jinde,“ uvedl Sklenář. Navíc v nich jsou i odvětví a společnosti, které mají vyšší mzdy. Například v Jihomoravském kraji se vyskytuje velké množství IT firem, v Pardubickém kraji jsou zase centrály některých finančních institucí.