Kohout: Zambie má pro české investory budoucnost

Lusaka - Čína stále více investuje v Africe. Je si totiž vědomá toho, že africký trh představuje miliardu obyvatel a kontinent oplývá nerostným bohatstvím, které Peking pro svůj růst nutně potřebuje. Jedním z největších obchodních partnerů je Zambie, kde Čínu zajímají doly na měď. Zambie je zároveň prioritní zemí české rozvojové pomoci. Český ministr zahraničí Jan Kohout tu otevíral vodní vrt a pro Českou televizi okomentoval šance českých firem uspět na africkém trhu a taky rozdíl mezi přístupem Číny a Evropské unie.

Česká republika koncentruje svou pomoc do dvou zemí – Angoly a Zambie. „Chceme, aby pomoc, kterou poskytujeme, ať už naše finanční nebo jiná, vedla ke zlepšení životní úrovně obyvatel,“ zdůraznil ohledně spolupráce se Zambií Kohout.

Zambie je zajímavá i pro české investory

Šéf české diplomacie zároveň přiznal, že Česko postupem doby v těchto zemích sleduje i obchodní zájmy: „Zde se snažíme, aby bylo jméno České republiky vnímáno pozitivně a tím vytvářelo psychologické předpoklady pro to, abychom mohli přijít jako investoři a dobří partneři.“

Podle Kohouta poskytuje Evropská unie svou rozvojovou spolupráci téměř podmínečně, pokud jde o otázky alespoň elementárního dodržování lidských práv a demokratických principů, což například Čína nečiní. Kohout si myslí, že ČR má Zambii co nabídnout a je konkurenceschopná se službami a výrobky, jež Čína do Afriky dováží. Zde jde především o kvalitu i cenu českých výrobků, kdy je mezi těmito položkami dobrý poměr a naše výrobky nad čínskými citelně vynikají.

Zambie se v budoucnu chce zaměřit na rozvoj energetického sektoru, infrastruktury, zemědělství či technologie na ochranu životního prostředí. Podle Kohouta je právě Česká republika v těchto oblastech velmi dobrá: „Nemám obavu, že bychom zde neměli co nabídnout nebo že by Zambie neměla co nabídnout nám.“ Kohout zdůraznil, že Česko se nehodlá omezit pouze na jeden kanál rozvojové pomoci. Podle něj má Zambie potenciál pro české podnikatele, aby v Zambii investovali a dokonce zde byli ziskoví.

Zambie má podle Kohouta velkou strategickou výhodu, neboť je politicky stabilní a nachází se zde příjemné klima pro investory a zároveň je umístěna uprostřed 8 dalších zemí, jež jsou lehce dosažitelné. „Věřím, že Zambie má budoucnost a tato budoucnost bude svázána s českými investicemi a podnikateli,“ uzavírá Kohout.

Jan Kohout v Zambii
Zdroj: ČT24