Na poště již lze platit za zboží z internetových obchodů

Praha - Česká pošta dnes spustila novou službu - platbu superCash. Ta je určena zákazníkům internetových obchodů, kteří potřebují za objednané zboží rychle zaplatit a bojí se platit přes internet platební kartou. Služba bude dostupná na všech pobočkách pošty po celé republice.

V případech koupě letenky či zájezdu na poslední chvíli přes internet rozhoduje hlavně rychlost. Jenže kdo nechce platit kartou, má problém. Teď stačí vytisknout objednávku s čárovým kódem a na poště ji jednoduše zaplatit. „Objednávka je obratem přenesena do systému superCash a obchodník dostane informaci o zaplacení hned,“ vysvětluje mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Češi se bojí zneužití karty při placení přes internet

Reportáž Jakuba Linky (zdroj: ČT24)

Češi se totiž pořád bojí platit na internetu kartou. „Pokud držiteli karty záleží na tom, aby jeho údaje z karty nemohly být odcizeny při internetovém placení, tak mu lze samozřejmě doporučit platit pouze u obchodníků, kteří jsou vybaveni systémem 3D secure,“ zdůraznil šéf Bezpečnostního výboru Sdružení pro bankovní karty Karel Kadlčák.

Přesto 80 procent zákazníků internetových obchodů radši využívá platbu na dobírku, tedy až když objednané zboží dostanou. „Platbu předem, ať už kreditní kartou, nebo převodem, volí zhruba pouze pět procent našich zákazníků. V zahraničí je tato situace jiná. Například v Německu nemá problém platit předem až 50 procent zákazníků,“ prohlásil marketingový ředitel internetového obchodu Mall.cz Petr Král.

Poplatek za službu superCash vyjde na 10 korun. V řadě případů ho ale místo zákazníka zaplatí obchodník. Podrobnější informace lze nalézt na stránkách www.supercash.eu.

Internetové nakupování
Zdroj: ČT24/psdgraphics.com