Slevy nezabraly, maloobchodní tržby klesaly i v lednu

Praha – Tržby v maloobchodě klesly v lednu meziročně o pět procent. Jde o největší pokles od loňského září. Do obchodů nepřilákaly Čechy ani masivní lednové výprodeje. Důvod k radosti měly snad jen prodejci automobilů. Lidi nešetřili tradičně ani na jídle. Meziměsíčně rostly tržby o 0,6 procent, a to hlavně díky většímu prodeji aut, uvedl dnes Český statistický úřad. Tržby v maloobchodě včetně prodeje pohonných hmot, očištěné sezónně, poklesly meziročně nejvíce od roku 2000, a to o 3,5 procent. Viníkem je nepotravinářské zboží a pohonné hmoty.

Průmysl má nejhorší za sebou, obchodníci si ještě počkají

„Zatímco průmysl má své nejtěžší období dávno za sebou, na maloobchod krize stále dopadá plnou vahou. Za slabými prodeji stojí v prvé řadě stoupající nezaměstnanost a také obavy domácností, že se jejich finanční situace může ještě více zhoršit,“ komentuje výsledky analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Podle něj se finanční tíseň v lednu nejvíce projevila u prodejců léků, potřeb pro domácnost a také u benzinových stanic. Na nižších tržbách se nejspíš podepsal i nárůst DPH na začátku letošního roku. Lidé raději uspíšili spotřebu a nakupovali ještě v prosinci.

Maloobchodní tržby (zdroj: ČT24)

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer:

„Byl bych opatrný hodnotit na základě těchto údajů celkově maloobchodní tržby nebo i celkovou ekonomiku.“

Propadu se vyhnul maloobchod s potravinami, prodej ostatního zboží poklesl, upozornil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Výrazně klesaly například prodeje knih, elektroniky a vybavení domácnosti. Relativně lépe si přitom vedli internetoví prodejci, jejichž tržby v lednu meziročně rostly. Ani vyhlídky na letošní rok nejsou podle analytiků z pohledu finanční situace spotřebitelů nijak optimistické. Prodejci budou muset dále zlevňovat, nebo se smířit, že budou prodávat méně, doplnil analytik ČSOB Petr Dufek.

I maloobchod v EU v lednu klesal

Podle údajů zveřejněných Eurostatem se v Evropské unii za leden sezónně očištěné tržby v maloobchodě snížily meziměsíčně o 0,3 procent, meziročně po očištění o pracovní dny klesly o 1,6 procent. Ani v letošním roce si maloobchodníci příliš nevydělají. Podle ekonomů budou prodejci muset dále zlevňovat, nebo se smířit s nižšími tržbami.