Největšími cizími vlastníky českých firem jsou Nizozemci a Němci

Praha – Největšími zahraničními vlastníky v českých firmách jsou Nizozemci, Němci a Rakušané. Většina českého „rodinného stříbra“ však stále zůstává v českých rukou. Tuzemské subjekty ovládají skoro 57 procent všeho registrovaného kapitálu. Jeho celková hodnota přesahuje dva biliony korun. Uvedla to dnes kapitálová agentura Čekia.

„Převaha českého kapitálu je dána zastoupením malých a středních podniků v tuzemské podnikatelské sféře,“ vysvětlila analytička společnosti Čekia Petra Štěpánová. Za poslední tři roky rostl objem zahraničního kapitálu rychleji než objem českého. Zatímco hodnota majetku zahraničních investorů v Česku se do konce roku 2009 zvýšila o 200 miliard, český majetek se zhodnotil jen o 150 miliard.

Vůbec největšími vlastníky českých firem jsou Nizozemci, kteří drží víc než čtvrtinu z celkové hodnoty registrovaného kapitálu kontrolovaného zahraničními subjekty. Následují Němci s 12 procenty a Rakušané s deseti procenty. V první desítce největších zahraničních vlastníků ale figurují třeba také Lucembursko a Kypr.

Největšími cizími vlastníky v Česku jsou Nizozemci (zdroj: ČT24)

Málo firem za hodně peněz

„Nizozemské společnosti jsou zakládány z důvodu daňové optimalizace a ovládají v ČR zejména velké podniky. Není tedy překvapením, že nizozemský kapitál je přítomen jen u relativně malého počtu firem, i když podíl země na celkovém kapitálu ovládaném zahraničními společnostmi představuje 25 procent,“ dodala Štěpánová.

Petra Štěpánová, Čekia:

„Rizikem určitě je, že se zahraniční kapitál může začít stahovat, nicméně to se zatím neděje, a naopak zahraniční kapitál v českých firmách roste.“

Z pohledu četnosti výskytu cizího kapitálu v jednotlivých firmách dominují Rusové, s odstupem následují Němci a Ukrajinci. Pro maloobchod a drobné služby jsou podle Štěpánové charakteristické nízké bariéry vstupu do podnikání. V těchto segmentech kromě subjektů z ČR často působí firmy s vlastníky z Ruska, Ukrajiny nebo Číny.