Janota: Schodek napřesrok nebude vyšší než 4,8 procenta HDP

Brusel - Pokud bude současný český ministr financí Eduard Janota sestavovat i rozpočet pro příští rok, za žádných okolností prý nepředloží vyšší schodek veřejných financí než 4,8 procenta hrubého domácího produktu. Novinářům to dnes řekl během jednání unijních ministrů financí v Bruselu. Podle něj by varováním pro české politiky mělo být Řecko, které se kvůli vysokým dluhům ocitlo na pokraji bankrotu.

Rozpočet pro příští rok by Janota mohl připravovat v případě, že se protáhnou povolební vyjednávání. Volby se konají na konci května a ministerstvo financí obvykle začíná s přípravou nového rozpočtu v červnu.

Pokud příprava rozpočtu nakonec skutečně spadne na Janotu, bude podle svých slov škrtat výdaje rovnoměrně s navyšováním příjmů, aby byl takový rozpočet průchozí. „Pochopitelně raději bych tak jednu třetinu příjmy a dvě třetiny výdaje (poměr zásahů do příjmů a výdajů), ale to je v českých poměrech velmi složité,“ řekl ministr.

Janota se chce striktně držet takzvaného konvergenčního programu, který vláda před nedávnem poslala do Bruselu. Zavázala se v něm právě k tomu, že v roce 2011 schodek veřejných financí nepřekročí 4,8 procenta HDP. Pochopitelně ta situace bude na jedné straně složitá, na druhé straně jednoduchá. Já se budu držet kriterií, která jsou v Konvergenčním programu, a já prostě nepředložím jiný rozpočet než ten, který bude mít deficit maximálně 4,8 procenta HDP jako celek. Jiný materiál do té vlády ani nedám, budu-li muset," dodal.

Konvergenční program schválený českou vládou nastiňuje úspory, které by měly vést ke snížení schodku veřejných financí pod tři procenta hrubého domácího produktu, hranici požadovanou Evropskou unií, v roce 2013. Letos by měl být deficit 5,3 procenta, v roce 2011 pak 4,8 procenta HDP a o rok později 4,2 procenta HDP. Loni byl podle předběžných údajů ministerstva financí deficit veřejných financí 6,6 procenta HDP.

Hrozí Česku osud Řecka?

Někteří ekonomové varují, že pokud by politici pokračovali v současném tempu zadlužování, Česko by se za několik let mohlo ocitnout v situaci Řecka. Řecká vláda přitom byla nucená kvůli vysokému zadlužení přijmout řadu nepopulárních opatření, mimo jiné zvýšit daň z přidané hodnoty a spotřební daně nebo snížit platy státních zaměstnanců.

„Dělat nápravy, a teď mířím k nám domů, není velmi jednoduché a i tvůrci rozpočtu na rok 2011 v našich podmínkách budou ve složitější situaci, než tomu bylo v letošním roce,“ doplnil Janota.

Podle něj je v českých podmínkách například nepředstavitelné, aby se politici dohodli na opatřeních, která by vedla k propadu reálných mezd o deset procent. "Řekové splnili to, co měli, nicméně budou pod dohledem pořád, protože oni mají dopracovat ten materiál, který se dnes diskutoval, v květnu mají předložit další postup a to je pouze záležitost roku 2010.

Ještě je čeká rok 2011 a 2012,„ řekl český ministr financí. Janota původně uvažoval o tom, že by ministerstvo financí veřejně zhodnotilo dopad předvolebních slibů politických stran na státní rozpočet. Teď už ale nic takového v plánu nemá, analýzu vypracuje jen pro potřeby ministerstva. “Víte dobře, že o to nebyl zájem. Kromě TOP 09 nikdo nechtěl, abychom na takových dokumentech pracovali, takže si je pochopitelně analyzujeme pro vlastní potřeby, ale nikam s tím navenek nechodíme. Nechceme zbytečně dráždit politickou scénu," doplnil.