Sklářský gigant oznámil propouštění

Turnov – Sklářský gigant Preciosa propustí ze svých závodů v Turnově 140 lidí z důvodu reorganizace. Podle nezávislých odborářů bude firma rozdávat výpovědi i dál. Turnovu se doposud větší propouštění vyhýbalo. Lidi to proto teď vnímají jako velkou ránu. Ještě před sedmi lety zaměstnávala Preciosa v Česku a na Slovensku pět tisíc lidí. Pak postupně snížila počet pracovníků o více než polovinu.

Propuštění skláři budou hledat nové uplatnění jen velmi těžko. Po krachu Crystalexu a rozpadu Jablonexu jich jsou v kraji bez práce stovky. „Je to problém, v tuto chvíli je v Turnově zhruba 650 lidí bez práce,“ vysvětluje místostarosta Aleš Hozdecký (ODS).

Preciosa vyrábí broušenou bižuterii. V posledních letech firmu drží levná konkurence z Asie. Turnovské závody ale nejsou jediné, kde Preciosa oznámila propouštění. Do konce měsíce ještě dostane výpověď také třicet pracovníků v Jirkově na Chomutovsku. Vzhledem k situaci na trhu předpokládají odboráři, že bude Preciosa v propouštění dál pokračovat. Mezi zaměstnanci se hovoří o tom, že by mělo v další vlně odejít až 200 lidí.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)