Při úterní demonstraci řeckých odborářů se dav střetl s policií

Atény – Situace v Řecku je stále napjatá a hrozí další stávky a demonstrace. Úterní demonstrace odborového svazu obchodů a učitelů proti vládním úsporným opatřením přerostly večer v Aténách dokonce ve střety s policií. Hlavně mladí Řekové na pořádkové síly před budovou parlamentu zaútočili kameny. Policisté odpověděli slzným plynem a dva demonstranty zadrželi.

Odborové svazy protestují proti vládním úsporným opatřením, kterými se kabinet snaží snížit obrovské dluhy rozpočtu i státní kasy. Do nich se Řecko dostalo díky vysokým sociálním výdajům minulých let a skrýváním deficitů. Tým premiéra Papandrea se proto rozhodl snížit platy státním zaměstnancům, zvýšit daně nebo zmrazit důchody.

Při úterní demonstraci se asi patnáct set lidí pochodujících s protivládními transparenty k budově parlamentu střetlo s policií. Pořádkové služby pomocí štítů a slzného plynu útok odrazily, v ulicích Atén se pak rozhořely ohně. „Zůstaneme v ulicích, dokud vláda neodvolá snížení platů a další úsporná opatření,“ konstatovala stávkující žena.

Odboráři se střetli s policií (zdroj: ČT24)

Přestože v Aténách se proti vládním krokům protestuje v podstatě denně, velká část veřejnosti vládní úsporné kroky schvaluje. Podle průzkumu s nimi souhlasí více než padesát procent dotázaných.