Stávka British Airways o víkendu postihne také české lety

Londýn - Letecká společnost British Airways oznámila, že v první vlně stávky palubního personálu zruší šest letů mezi Prahou a Londýnem. Původně jich mělo letět čtyřiadvacet. První přerušení provozu je zatím ohlášeno od 20. do 23. března. Druhý protest začne o týden později. K odvolání stávky už vyzval odboráře i britský premiér Gordon Brown. Náhradní letový řád by měl v době stávky umožnit přepravu asi 60 procent cestujících, kteří mají rezervované lety. Ostatní si můžou let vyměnit za náhradní termín nebo zvolit jiné aerolinky. Některé stornované spoje ale ještě šanci odletět mají.

„Je možné, že i některé lety, v tuto chvíli uváděné jako zrušené, se nakonec uskuteční. Máme totiž zprávy, že v období stávky nastoupí do zaměstnání více členů palubního personálu, než jsme očekávali,“ uvedla Anna Ingham-Grant z českého zastoupení British Airways.

Willie Walsh, ředitel British Airways

„Děláme vše proto, aby stávka nebyla. Dostali jsme se ale do bodu, kdy je třeba informovat naše zákazníky a nabídnout jim řešení pro případ, že naše jakékoliv další snahy selžou.“

Stávka britských aerolinek (zdroj: ČT24)


Palubní personál protestuje kvůli propouštění a změně pracovních podmínek. Na British Airways loni těžce dopadla krize, o místo přišlo 1 700 lidí. Stávku si společnost nemůže dovolit. Vedení firmy proto už vyškolilo tisíc zaměstnanců z jiných oddělení jako náhradu, navíc si chce půjčit 23 letounů i s posádkou.

Willie Walsh
Zdroj: ČT24/www.zimbio.com