Hypoteční sazby se nachází na dvouletém minimu

Praha - V průběhu letošního února klesla průměrná úroková sazba u hypoték na nejnižší hodnotu od prosince 2007, konkrétně 5,37 procenta. Přesto finanční domy zaznamenaly meziroční pokles zájmu o hypotéky. Banky poskytly za první dva měsíce roku 5 385 úvěrů v objemu 8,88 miliardy korun, což je meziročně o zhruba 500 úvěrů a 1,3 miliardy korun méně. V samotném únoru tuzemské banky poskytly 2 852 hypoték o objemu 4,6 miliardy korun. Čísla vyplývají z dnes zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.

Nepatrně klesla i průměrná výše hypotečního úvěru, a to na 1,613 milionu korun. V porovnání s loňským únorem klesla produkce hypotečních bank o 11 procent a v objemu o 17,5 procenta.

Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum

„Banky zpozorovaly, že jde do tuhého, konečně začaly s výraznějším snižováním úrokových sazeb a částečným uvolňováním podmínek poskytování hypoték. Nicméně z čerstvých statistik vyplývá, že ani zbraně tohoto kalibru nezabraly a meziroční ztráta v produkci nových úvěrů se v uplynulém měsíci ještě prohloubila.“

Úrokové sazby, respektive jejich pokles nejvíce ovlivňují hypotéky s pětiletou fixací, u kterých sazby meziměsíčně klesly o 0,16 procentního bodu. Průměrná úroková sazba jednoletých hypoték klesla v porovnání s lednem o 0,09 procentního bodu, u tříletých fixací došlo k poklesu o více než desetinu procentního bodu.

„Pokles průměrných sazeb Fincentrum Hypoindexu byl v únoru způsoben poklesem sazeb v celém spektru fixací, který byl reakcí bank na pokles sazeb na mezibankovním trhu. Pokud nedojde ke kompenzaci zvýšením rizikové marže bank, můžeme se v březnu dočkat dalšího mírného snížení,“ dodal Rajdl.

Vydáno pod