Mléčný pohár trpělivosti už zemědělcům přetekl

Praha - Zemědělcům z jižních a západních Čech sdruženým do Mlékařského a hospodářského družstva JIH došla trpělivost - přestanou od 1. dubna českobudějovické mlékárně Madeta dodávat mléko. Podle informací České televize má jít o 200 tisíc litrů denně. K bojkotu se farmáři rozhodli kvůli dlouhodobým neshodám s Madetou, a nikoliv pouze nízkým výkupním cenám. Mléko chtějí nově z velké části prodávat do Bavorska či českých Klatov. Jde, s výjimkou nezákonných blokád, o nejtvrdší postup, který mohou zvolit. Potravinářský koncern Madeta tak začíná hledat nové dodavatele. A nezbude mu než nabízet vyšší výkupní ceny.

Dosud družstvo dodávalo největší domácí mlékárně polovinu její denní spotřeby mléka, mlékárna přitom denně zpracuje kolem milionu litrů. Pokud se Madetě rychle nepodaří výpadek nahradit, hrozí některým závodům uzavření, uvedla mluvčí Madety Barbora Daňková.

Dle redaktora ČT Petra Šuleře hrozí útlum podnikům ve Strakonicích, Českých Budějovicích a Prachaticích, ale také se nově spekuluje o Plané nad Lužnicí. Jsou to místa, kde nebude dodávka mléka z blízkého okolí vůbec pokryta. V závodech podle odhadu pracuje kolem 200 až 300 lidí. Hrozí také, že bude omezen sortiment Madety. Nahradit v krátkém čase takový výpadek není podle mluvčí snadné, protože mléko od jiných dodavatelů je již smluvně vázáno.

Problémy s nastavením ceny

Cenu mléka řešilo družstvo s Madetou už několikrát. „V Madetě jsme měli problémy s nastavením ceny, byť jsme ji řešili měsíčně,“ uvedl místopředseda družstva JIH Zdeněk Houška. Například v lednu Madeta družstvu navýšila ceny o 15 haléřů ve srovnání s prosincem. Základní cena bez bonusu 15 haléřů za dodávané množství nedosáhla sedmi korun za litr. Ceny dohodnuté na duben se podle Houšky dostaly nad sedm korun za litr. Při vyjednávání o cenách s dodavateli se vychází ze situace na trhu, která se odvíjí od průměrné ceny v zemi, vysvětlila Daňková. Madeta je podle ní nad průměrnou výkupní cenou.

Podle Houšky měla Madeta začít ceny zvyšovat už během loňského roku. Protože se s jejich navýšením začalo až v samém závěru roku, bylo družstvo nuceno hledat odběratele, který bude schopný za surovinu zaplatit víc. Družstvo také loni v prosinci vypovědělo Madetě smlouvu platící do března 2010 právě kvůli nízkým výkupním cenám. Nyní ji obnovilo.

Přitom v Německu se loni průměrné výkupní ceny mléka za jeden litr pohybovaly kolem sedmi korun, v Madetě byla podle Houškových informací o korunu nižší. Aktuální výkupní ceny nechtějí mlékaři prozrazovat kvůli tomu, že situaci sleduje Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, podle kterého by ceny neměly být zveřejňovány. Houška předpokládá, že by se průměrné výkupní ceny za litr mléka měly letos v Česku vyšplhat na 7,50 koruny. Zpracovatelé mléka na to podle něj mají.

Madeta hledá pomoc na Moravě

Generální ředitel Madety Milan Teplý nicméně potvrdil, že mlékárenský koncern nyní oslovuje dodavatele především na Vysočině a jižní Moravě. Podle analytiků by tato situace mohla přinést růst výkupních cen mléka. K dopadu na maloobchodní ceny této suroviny se však zatím vyjádřit nechtěli, neboť se na ní podílí celá řada faktorů.

Nyní zamíří denně do bavorského Chamu zhruba 300 tisíc litrů mléka. Zbytek mléka poputuje do klatovského závodu francouzské firmy Lactalis.

Od dubna bude družstvo JIH Madetě dodávat denně kolem 330 tisíc až 340 tisíc litrů mléka. Houška však poznamenal, že není všem dnům konec a mléko se postupem času může do Madety zase vrátit.

I přes toužebně vyhlížený růst výkupních cen označují státní úředníci i Agrární komora situaci za nepříliš šťastnou. Do boje mezi největšími českými hráči na trhu s mlékem ale zatím vstupovat nechtějí.

  • Mléko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/32/3104.jpg
  • Madeta autor: ČTK, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1506/150569.jpg