ODS se chce po volbách poprat s nezaměstnaností

Praha – Poprat se s nezaměstnaností považují občanští demokraté za zcela klíčové, proto otevřeli cyklus programových tiskových konferencí před volbami do sněmovny právě tímto tématem. Zahájili tak první fázi své předvolební kampaně. Před sněmovními volbami tak ODS slibuje podporu kratších pracovních úvazků, práci z domu, zaměstnávání absolventů a starších lidí.

Soubor opatření proti nezaměstnanosti má přinést 170 tisíc nových míst v soukromém sektoru, ale zároveň nezatíží státní rozpočet. Nezaměstnaným ODS slibuje pomoc, pokud se rozhodnou podnikat. Strana je povzbudí tím, že jim ponechá po celou dobu plnou výši podpory. Takovou výhodu budou však podnikatelé moci využít jen jednou za deset let.

Vznik míst na dobu neurčitou a na částečné úvazky se firmám vyplatí

Naopak zaměstnavatelům, kteří vytvoří pracovní místo na dobu neurčitou pro absolventa či rodiče po návratu z rodičovské dovolené, ODS slibuje slevu na sociálním pojištění ve výši 3 600 korun ročně. Na druhou stranu uvažuje o omezení podpory lidem, kteří podají výpověď z vlastní vůle. „Stát za něj na dva roky převezme garanci výplaty 75 procent případného čtyřměsíčního odstupného a v tomto případě bude jednoměsíční výpovědní lhůta. Chci zdůraznit, že ten zaměstnanec nebude v ničem poškozen, dostane 5 platů v každém případě,“ uvedl na dnešní tiskové konferenci Petr Nečas, místopředseda strany.

Používání částečných úvazků má od ODS taktéž zelenou. Firmám by na sociálním pojištění ulevila ročně 7 200 korun za každý částečný úvazek pro rodiče s dětmi, starší 55 let, absolventy, zdravotně postižené a studenty.

Opozice plán občanských demokratů kritizuje

Sociální demokraté dnešní vystoupení ODS shrnuli do třech základních bodů. Nezaměstnaní se prý mají naučit podnikat, což označil předseda ČSSD Jiří Paroubek za „vynikající radu“, kterou málokdo uposlechne. Dále chce podle jeho názoru ODS usnadnit propouštění zaměstnanců a za třetí státnímu rozpočtu vzkazuje, že stranu nezajímá, kde se sežene sedm až deset miliard korun, které jsou na její nápady potřeba, tvrdí Paroubek.

„ODS evidentně nechápe podstatu nezaměstnanosti a jejího řešení. Nespočívá v miniaturních úsporách pro zaměstnavatele. Pro velké a střední podnikatele nemají opatření žádný velký význam,“ dodal Paroubek. Podle ČSSD se musí oživit ekonomika zrychleným čerpáním fondů EU, veřejnými investicemi či projekty partnerství veřejného a soukromého sektoru tak, aby byl důvod vytvořit nová pracovní místa. „Ty návrhy ODS jsou totiž velmi ploché, to samo o sobě nikdy nemůže vyřešit hospodářskou recesi,“ přidává se Milan Urban, místopředseda ČSSD.

„My lidem nenabízíme almužny jako ČSSD, my jim nabídneme práci,“ atakoval Topolánek konkurenční sociální demokraty. Zdůraznil, že jde o trvalé pracovní příležitosti, nikoli „hladové zdi“ stavěné na náklady daňových poplatníků.

ODS nebude prezentovat populistické sliby

V dalších týdnech občanští demokraté zveřejní stranické recepty pro pilíře ekonomické části programu, tedy návrhy pro spravedlivý sociální systém, podnikání a pro boj se zadlužením.

Předseda ODS Mirek Topolánek uvedl, že strana nechce prezentovat populistické sliby, ale konkrétní návrhy pro jednotlivá témata. Volební internetovou stránku plánuje strana spustit začátkem dubna a kompletní volební program představí v polovině příštího měsíce.

ČSSD je viditelnější, ODS ale sází na logiku

Sociální demokraté, největší konkurent ODS, svou předvolební nabídku představili v sobotu na velké konferenci v Teplicích. ODS je zatím ve srovnání s ČSSD v kampani mnohem méně viditelná, navíc strana zahájila kampaň v době, kdy má podporu na nejnižší úrovni od roku 2006. Volební manažer ODS Ivan Langer ale tvrdí, že takové načasování je záměrné. Zatímco sociální demokraté podle něj veřejnost plošně bombardují, občanští demokraté mají přichystané přesně naváděné inteligentní střely.

Předseda ODS Mirek Topolánek

„To, že pořád ještě sociální demokraté vedou o nějaký procentní bod, mě nechává zcela chladným, protože i z posledních dvaceti let víme, že situace dva měsíce před volbami není relevantní.“

Rozdíl mezi ODS a ČSSD v předvolebních průzkumech činí v tuto chvíli až deset procentních bodů. „Já si nejsem jistý, jestli ODS může volby vyhrát, nicméně pro ODS by bylo úspěchem, kdyby volby dopadly patem,“ uvedl sociolog Daniel Kunštát.

Právě v tomto boji by měla občanským demokratům pomoci dvojice maskotů Marie s Václavem, kteří nás jejich kampaní budou provádět. Václav Dobrák je poctivý pracant a Marie je slušná a během kampaně si na sebe vezme více rolí. ODS je zatím jediná strana, která v kampani použije kreslené maskoty. Ostatní strany sázejí raději na živé lidi.

Pražská ODS v dubnu uspořádá mimořádný regionální sněm

Dnes se také sešla pražská regionální rada občanských demokratů. Ta rozhodla o svolání mimořádného regionálního sněmu, který proběhne 15. dubna. Mimo jednání o podzimních volbách do zastupitelstev se nespokojení členové ODS pokusí prosadit, aby byl z vedení pražské ODS odvolán Pavel Bém a Milan Jančík.

  • Řešení ODS pro pracovní místa autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150711.jpg
  • Jiří Paroubek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1500/149977.jpg
  • Mirek Topolánek autor: Igor Šefr, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1445/144474.jpg
  • Maskoti, kteří budou provázet kampaň ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150710.jpg