Zisk UniCreditu loni klesl o více než polovinu

Milán/Praha - V průběhu loňského roku se čistý zisk italské banky UniCredit propadl o 58 procent na 1,7 miliardy eur (zhruba 43 miliard korun). Nicméně provozní zisk loni stoupl o pětinu na 12,25 miliardy eur. Společnost rovněž upozornila, že ve čtvrtém čtvrtletí se potvrdily některé příznivé faktory z předchozích tří měsíců, například zlepšení kapitálové struktury či pokles provozních nákladů. UniCredit Bank však působí i v Česku, kde jí čistý zisk klesl téměř o 44 procent na 2,77 miliardy korun. Pokles ovlivnil jednorázový výnos z prodeje HYPO stavební spořitelny. Bez tohoto faktoru by bance zisk meziročně poklesl o 26 procent.

Z ostatních velkých bank vykázala loni ČSOB rekordní zisk 17,4 miliardy korun. Takzvaný udržitelný čistý zisk jí ale meziročně klesl o 17 procent na 10,5 miliardy Kč. Komerční banka vykázala za loňský rok konsolidovaný čistý zisk 11 miliard korun, což znamenalo oproti roku 2008 pokles o 16,4 procenta. České spořitelně, která je podle počtu klientů největší bankou v ČR, loni klesl konsolidovaný čistý zisk o 24 procent na 12 miliard korun.

„Jako stále především korporátní banka byla UniCredit Bank v loňském roce ovlivněna poklesem aktivit většiny podniků. Meziroční srovnání našeho čistého zisku je navíc výrazně ovlivněno jednorázovými výnosy z prodejů HYPO stavební spořitelny a podílu v BCPP. Čtvrtinový podíl poklesu zisku po odečtení těchto výnosů v roce 2008 považujeme, a tak i náš akcionář, za úspěch,“ uvedl generální ředitel banky Jiří Kunert.

UniCredit je čtvrtou největší bankou v eurozóně

Italská UniCredit nedávno odložila závěrečné hlasování o kontroverzním plánu modernizace domácích operací, který se nelíbí některým akcionářům. Generální ředitel banky Alessandro Profumo podle zdrojů pohrozil, že pokud nebude plán schválen, opustí své místo.

Profumo učinil z firmy UniCredit prostřednictvím série fúzí, včetně převzetí německé HVB v roce 2005, čtvrtou největší banku v eurozóně podle tržní kapitalizace. UniCredit je rovněž největší bankou ve střední a východní Evropě.

Výsledky Unicredit
Zdroj: ČT24
Vydáno pod