USA viní Čínu, že za jejími úspěchy stojí manipulace s kurzy

Peking – Čínská ekonomika zazáří i letos, a to více, než se čekalo. Slibuje to výhled Světové banky, který uvádí, že hrubý domácí produkt Číny vzroste o 9,5 procenta. Původní odhad byl přitom skoro o procento nižší. Loňské výrazné posílení ekonomiky popoháněla obří podpůrná opatření vlády. Tamní hospodářství ale zřejmě nepřibrzdí ani letos.

Světová banka

„Navzdory globální recesi čínská ekonomika v roce 2009 vzrostla o 8,7 procenta a svižný růst si udržela i v prvních měsících roku 2010.“

Podle analytika firmy Partners Aleše Tůmy ale současný stav nemůže trvat dlouho. „Ten současný růst Číny je pořád tažený velkou úvěrovou expanzí, což není dlouhodobě udržitelné a zdá se, že si to uvědomuje i vláda a centrální banka v Číně a snaží se ekonomiku trošku ochladit,“ komentuje situaci Tůma. 

Reportáž Pavly Hejlové (zdroj: ČT24)

Kontroverzní je i kurz čínské měny. Vláda ho vůči dolaru drží podhodnocený a beze změny už rok a půl, což značně nahrává čínským vývozcům. To se ale nelíbí obchodním partnerům v čele se Spojenými státy. Na asijského obra teď Američané tlačí, aby měnu posílil s tím, že je to příliš velký hráč ve světové ekonomice na to, aby mohl se svou měnou manipulovat.

Charles Schumer, demokratický senátor z New Yorku

„Podle mě Číňané nevěří na volný obchod. Jednoduše chtějí zesílit ekonomickou moc a udělají cokoli. A jedinou možností, jak to změnit, je donutit je k tomu.“

Čína se ale brání, že má naopak vysoké obchodní deficity třeba s Japonskem či Jižní Koreou. Američany tak viní ze zhoršování vzájemných vztahů. Obchodní přebytky s jinými státy jsou podle Číňanů důsledkem fenoménu globalizace, ne nastavením kurzu čínské měny. Americké ministerstvo financí má nicméně v plánu vydat v půli dubna zprávu, která má určit, jestli Číňané s kurzem manipulují. Vláda pak bude muset začít s Čínou o této otázce oficiálně jednat.

Vydáno pod