Merkelová chce, aby bylo možné vylučovat země z eurozóny

Berlín – Pravidla Evropské unie se musí změnit tak, aby bylo v budoucnu možné vyloučit z eurozóny zemi, která opakovaně porušuje ekonomické podmínky. Řekla to dnes v Německém spolkovém sněmu kancléřka Angela Merkelová. Vyjádřila se tak v době, kdy se evropské země dohadují, co dělat s Řeckem, které kvůli neustálému porušování rozpočtových pravidel stojí na pokraji bankrotu a podkopává tím stabilitu eura.

Německá kancléřka Angela Merkelová:

„V budoucnu potřebujeme v evropských smlouvách článek, který v poslední instanci umožní vyloučit nějakou zemi z eurozóny, pokud bude dlouhodobě a opakovaně porušovat podmínky.“

Je to první konkrétní požadavek hlavy nějaké evropské země na podobnou změnu. Minulý týden prolomil tabu německý ministr financí Wolfgang Schäuble, který pro řešení potíží zemí ve finanční krizi navrhl vytvoření Evropského měnového fondu. Merkelová prohlásila, že řecká dlužnická krize je pro euro dosud největší výzvou, snaha o rychlé řešení však není tou nejlepší strategií.

Merkelová chce vylučovat země z eurozóny (zdroj: ČT24)

"Řešení může být jen takové, které bude brát ohled na dlouhodobou stabilitu eura. Rychlý akt solidarity rozhodně není správnou odpovědí. Tou je naopak uchopení problému u kořene, a to znamená, že řecký program úspor nemá žádnou jinou alternativu," řekla kancléřka.

Řekové dobrovolně eurozónu neopustí

Řecku kvůli obrovským deficitům a dluhům hrozí, že letos nezíská dost peněz k vyrovnání splatných závazků a bude muset vyhlásit platební neschopnost. Aténská vláda tak naplánovala razantní program úspor, snaží se však zároveň na Evropskou unii tlačit, aby v zájmu stability eura přijala plán pomoci.

Náměstek řeckého ministra financí Filippos Sachinidis dnes řekl, že pokud šéfové zemí Evropské unie nepodpoří plán pomoci zemím zasaženým dlužnickou krizí, bude to mít na euro dlouhodobě nepříznivý dopad. Na návrh Merkelové umožnit vylučování z eura dnes řecký premiér Jorgos Papandreu v Bruselu reagoval zdůrazněním, že Řecko eurozónu neopustí. „Možnost, že opustíme eurozónu, je rozhodně nulová,“ řekl.

Vydáno pod