ArcelorMittal mzdy nezvedne, před podnikem demonstrovali drobní akcionáři

Ostrava - Zaměstnanci hutní firmy ArcelorMittal Ostrava nedostanou letos přidáno. Odbory se na tom dohodly s vedením v kolektivní smlouvě. Dostanou ale navíc jednorázovou roční odměnu 3 000 korun. Největší tuzemská huť zaměstnává skoro 6 000 lidí. Od rána navíc probíhal sídlem hutní společnosti protest sedmi drobných akcionářů, kterým se mimo jiné nelíbí, že firma nevyplácí dividendy. Dnes se ve firmě konala mimořádná valná hromada.

Před sídlem hutní společnosti protestovalo sedm minoritních akcionářů. Nelíbí se jim, že největší tuzemské hutě nevyplácejí dividendy a převádějí zisk na účet nerozděleného zisku z minulých let. Jak uvedla redaktorka ČT Dagmar Famfulíková, demonstrovali v naprostém tichu.

Podle demonstrantů majoritní vlastník ArcelorMittal zneužívá svého dominantního postavení. Celkový počet drobných akcionářů firmy není znám. Drobní akcionáři si na postup firmy už stěžovali řadě českých i mezinárodních institucí. Nedávno uspěli u soudu v Ostravě. „Dnes jsme neprotestovali přímo proti valné hromadě, ale snažíme se využít každou příležitost, kdy nás představenstvo může vidět, i lidé z fabriky, abychom upozornili na ten problém, který nás nejvíce trápí. I soud nám dal za pravdu, že je to věc špatná. Nenecháme se zastrašit a budeme protestovat při každé příležitosti,“ uvedl zástupce protestujících minoritních akcionářů Jiří Psota.

Telefonát Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

Na valné hromadě akcionáři rozhodli o vyčlenění a vytvoření samostatné dceřiné společnosti ArcelorMittal Energy Ostrava s.r.o. kvůli získání emisních povolenek. „Díky tomu bude v budoucnu možné získat část bezplatných povolenek CO2 pro výrobu elektrické energie,“ uvedl generální ředitel firmy Augustine Kochuparampil. Podle zástupců firmy by to mělo přinést úspory několika miliard korun.

Drobní akcionáři „bojují“ pomocí billboardů i transparentů

Během protestu drželi v rukou drobní akcionáři transparenty s nápisy Odprašujeme???. Ty byly na stejný motiv jako dva billboardy, které minulý víkend nechal v Ostravě vyvěsit jeden z minoritních akcionářů Petr Uvíra. Na nich uklízečka luxuje peníze, parodují ekologickou investici společnosti. Podle drobných akcionářů mohla být ekologická investice firmy na odprášení jejích provozů hotova dávno, pokud by se desítky miliard korun ze zisku firmy nevyváděly pryč. Tvrdí, že jediné, co bylo dosud z ostravské huti vyluxováno, nebyl prach, ale peníze. Zástupci huti zvažují kroky na ochranu jména společnosti, mohlo by jít o žalobu nebo trestní oznámení.

ArcelorMittal Ostrava letos mzdy nezvedne

Nová kolektivní smlouva dnes byla uzavřena na tři roky, do roku 2012. Mzdová část je dohodnuta pouze pro letošní rok. V říjnu se chce vedení firmy se zástupci odborů znovu sejít a přehodnotit podmínky podle aktuálního stavu ve firmě.

Vítězslav Prak, předseda Rady odborů OS KOVO ArcelorMittal Ostrava, uvedl, že dojednaná kolektivní smlouva byla za současné situace kompromisem: „Ambice byly větší, zaměstnanci měli větší očekávání, v této situaci to ale bylo zřejmě maximum možného, co jsme mohli dosáhnout.“ Odbory požadovaly vyplatit každému zaměstnanci k platu odměnu 7 800 korun ve dvou splátkách.

Průměrná mzda v podniku je necelých 30 000 korun. Zaměstnanci navíc dostanou letos od firmy víc na penzijní připojištění. „V roce 2009 činil tento příspěvek 5 540 korun na jednoho zaměstnance, celkem jsme tak vyplatili téměř 36 milionů korun. Letos příspěvek zaměstnavatele navyšujeme měsíčně o 100 korun,“ prohlásil personální ředitel společnosti Ctirad Lolek, který byl dnes na valné hromadě akcionáři zvolen do představenstva firmy.

  • Arcelor Mittal autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1389/138872.jpg
  • Odprašujeme??? autor: Ožana Jaroslav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1509/150852.jpg
Vydáno pod