Řecko uvažuje, že požádá o pomoc Mezinárodní měnový fond

Atény/Brusel – Řecko nevylučuje, že kvůli své dlužnické krizi požádá o pomoc Mezinárodní měnový fond. Řecká vláda údajně ztrácí naději, že se dočká konkrétní podpory od Evropské unie, o níž se má rozhodnout na summitu EU 25. března. Pomoc MMF zatím řečtí a evropští představitelé odmítali. Obávají se, že to uškodí společné evropské měně. Řecku ale hrozí státní bankrot, pokud v příštích týdnech a měsících nezíská desítky miliard eur na vyrovnání splatných dluhů. Informaci dnes přinesl zpravodajský servis Dow Jones Newswire s odvoláním na nejmenovaného řeckého činitele. Zprávu následně částečně doplnil řecký premiér Jorgos Papandreu, který sice tuto možnost nevyloučil, avšak upřednostňuje raději unijní pomoc.

Nejmenovaný řecký činitel:

„Stále chceme, aby řešení zůstalo v rámci Evropské unie, nevypadá to však dobře. Pokud nevzejde ze summitu EU 25. března jasná podpora, budeme se muset rozhodnout, kam se obrátit. Na stole je řada scénářů, z nichž prvořadý je scénář s MMF.“

Řečtí a evropští představitelé zatím alternativu požádat o pomoc MMF odmítali v obavách, že by to narušilo prestiž EU a eura. S pomocí od fondu jsou také spojeny tvrdé podmínky pro veřejné finance, zejména škrty v sociálních výdajích. Řecku však hrozí státní bankrot, pokud nezíská v příštích týdnech a měsících na vyrovnání splatných dluhů desítky miliard eur.

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Řecko nejdříve počká na nabídku unie, až pak zváží MMF

Řecký premiér Jorgos Papandreu dnes ráno promluvil v Evropském parlamentu, kde poslal výzvu šéfům unie, aby dali příště na summitu jasnou nabídku o podobě pomoci. Podle něj se jedná o příležitost, kterou by Evropská unie neměla promarnit. Zároveň zopakoval, že by se nerad obracel na MMF s žádostí o pomoc, ale podle něj jsou všechny možnosti stále otevřené.

Zdůraznil také problém, který prezentoval již ve středu - Řecko si stále půjčuje peníze velmi draho a pokud si nebude moci půjčovat za nižší úrok, nedokáže srazit deficit svého rozpočtu tak, jak si to vytyčilo ve svém plánu. Podle Papandrea pomůže řecký případ vytvořit eurozóně záchranný mechanismus i pro další státy v podobných problémech.

Prohloubení neshod s Německem

Řecký zdroj také prohlásil, že se ohledně řešení řecké krize prohlubují neshody s Německem. Berlín se v obavě z budoucích následků staví proti spěšné pomoci Řecku a trvá na tom, že hlavní díl odpovědnosti leží na úsporném plánu řecké vlády. Německá kancléřka Merkelová ve středu uvedla, že do budoucna je třeba ustavit mechanismus, který by umožnil vylučovat z eurozóny země, které trvale neplní ekonomické podmínky.

Řecký premiér na slova Merkelové zareagoval s tím, že Řecko z eurozóny v žádném případě nevystoupí. Zatím to ani není právně možné, a navíc Řecko je podle Papandrea na dobré cestě dát vše do pořádku a tentokrát neselže.

Německá kancléřka Angela Merkelová:

„Do budoucna potřebujeme do smlouvy doplnit vyloučení z eurozóny – jako poslední možnost, když někdo dlouho, znovu a znovu porušuje pravidla.“

Neradostná jsou v Řecku také čísla týkající se lidí bez práce. Míra nezaměstnanosti zde vyskočila v posledním čtvrtletí loňského roku na 10,3 procenta ze 7,9 procenta, kde byla o rok dříve. Dnešní údaj byl nejvyšší od roku 2005 a vykázal nejprudší nárůst za nejméně 11 let od roku 1998, kdy začala řada čtvrtletních měření. Počet nezaměstnaných v zemi odhadl řecký statistický úřad na 513 000 lidí. V meziročním srovnání to znamenalo nárůst o 31 procent.

  • Jorgos Papandreu v Evropském parlamentu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1510/150907.jpg
  • Angela Merkelová autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1249/124821.jpg
Vydáno pod