Na finančního arbitra se loni obrátilo přes sedm stovek lidí

Praha - Levnější a rychlejší než soud a přitom důvěryhodnější než rozhodci je podle spotřebitelských organizací finanční arbitr. Loni se na něj obrátilo přesně 757 lidí. Už tradičně mají klienti finančních domů největší problémy s převody peněz či platebními kartami. Často si stěžují i na úvěry - s těmi toho ale arbitr moc dělat nemůže, zatím totiž nespadají do jeho kompetence. Přitom klienti po finančních institucích požadovali bezmála 31,5 milionu korun.

Většinou arbitr řeší průměrné částky do deseti tisíc korun. Někdy jsou ale ve hře i statisíce. Například když firma chtěla zrušit přístup k účtům pro bývalou ředitelku. „Banka tak učinila, ale zapomněla změnit přístup přes telefonické bankovnictví. Bývalá paní ředitelka zřejmě zhrzena životní situací nevymyslela nic jiného, než že provedla dvě transakce ve výši 250 tisíc korun,“ popisuje finanční arbitr ČR František Klufa jeden z případů, které pomohl vyřešit. Finanční dům pak svou chybu odmítal napravit. Peníze vrátil až ve chvíli, když s ním arbitr zahájil řízení.

Loni uznal úřad arbitra ze 118 řešených případů 86 jako oprávněných a 32 neoprávněných. U oprávněných případů bylo loni ukončeno 59 z nich. V 37 procentech případů arbitr rozhodl ve prospěch navrhovatele a v 63 procentech ve prospěch instituce. Stížnost klienta nelze podle Klufy například uznat v případě, kdy klient požaduje po bance peníze za zneužití platební karty a přímo na kartě má napsaný PIN kód.

Arbitr zvýhodňuje především smírčí řešení

Klufa v loňském roce udělil finančním institucím sankce a pokuty za 254 000 korun, z toho 115 000 korun za neplnění informačních povinností. Předloni byl objem pokut a sankcí 480 000 korun. Podle arbitra je cílem pro rok 2010 vyhýbat se soudním řešením sporů a snažit se o smírčí řešení. Loni bylo totiž celkem 89 procent všech případů vyřešeno smírčím způsobem.

Instituce finančního arbitra je v Česku zavedena od ledna 2003. Hlavním posláním je vyřizování sporů klientů s institucemi mimosoudní cestou. Do kompetence arbitra nepatří spory například z oblasti hypoték, stavebního spoření nebo spory vzniklé mimo členské státy EU. Nově by měl v letošním roce arbitr řešit i spory v oblasti spotřebitelských úvěrů.

Arbitr loni na provoz svého úřadu spotřeboval 10,5 milionu korun a proti předpokladům ušetřil víc než 600 000 korun. Arbitr je financován z peněz České národní banky. Vláda má nyní na stole návrh, podle kterého by nově měla být kancelář arbitra financována ze státního rozpočtu.