Technologická agentura i ČEZ podpoří vědu částkou přesahující 10 miliard

Praha - Během příštích šesti let rozdělí Technologická agentura České republiky (TA ČR) 7,5 miliardy korun na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního rozvoje. Peníze lze žádat na různá období od roku 2011, a to z programu Alfa. Podle serveru www.euro.cz bude první výzva programu Alfa, v níž jde o 817 milionů korun, vyhlášena 24. března. Navíc šéf energetické společnosti ČEZ Martin Roman dnes prohlásil, že společnost dá v příštích deseti letech na vědu nejméně pět miliard korun.

„Je to vůbec první program, který TA ČR vyhlásí. Cílem je podpořit aplikovaný výzkum a z veřejných peněz přispět k vytváření prostředí spolupráce mezi firmami a výzkumnými institucemi,“ prohlásil předseda agentury Karel Klusáček. V dalších letech mají vzniknout také programy s menším rozpočtem.

Přihlášky, respektive grantové návrhy do programu Alfa mohou zasílat podnikatelé s vlastním výzkumným záměrem, přičemž v hodnocení budou zvýhodněna sdružení, jež vytvoří partnerství s výzkumnými organizacemi. Projekty mohou trvat 24 až 72 měsíců.

Podpora až 750 projektů

Podle Klusáčka by mohla agentura z programu Alfa podpořit během šesti let 750 projektů. Alfa se zaměří na progresivní technologie a materiály, energetické zdroje a udržitelný rozvoj dopravy. Maximální výše grantu bude tři miliony eur (75 milionů korun).

„Budeme dohlížet, aby se peníze dostaly k těm, kteří je potřebují. Existuje i preference malých podniků. Oponenti musí též dohlédnout, aby nešlo jen o změnu firemního designu či obalu, zkrátka něčeho nepěkného, nač by veřejný sektor neměl přispívat,“ zdůraznil Klusáček. Právě zbytečné vydávání peněz na projekty, které by měly podniky financovat samy, často kritizuje Akademie věd.

Technologická agentura ČR má mít společné sídlo s Grantovou agenturou ČR, která financuje základní výzkum. Zatím ale není podle Klusáčka nic rozhodnuto. TA ČR má nyní deset pracovníků, do konce roku jich má být 16 a během několika let má zaměstnávat až 40 osob.

Věda bude financována také společností ČEZ

Roman považuje podporu vědy a výzkumu za součást inovačního programu společnosti ČEZ: „Chceme být lídrem spolupráce s vědou ze strany průmyslu.“

V roce 2008 činily výdaje na výzkum a vývoj v ČR financované z podnikatelských zdrojů v běžných cenách 28,2 miliardy korun, z toho 26,9 miliardy bylo užito opět v podnikatelském sektoru, 1,3 miliardy ve vládním sektoru. Pouhých 57 milionů korun z podnikatelských zdrojů směřovalo k vysokým školám, což naznačuje velmi malou míru přímé spolupráce mezi soukromými firmami a vysokými školami. V tomto ukazateli je ČR na posledním místě ze všech sledovaných zemí.

Vydáno pod