Majitelé domů připravili návrh zákona o sociálním bydlení

Praha – Občanské sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) připravilo návrh zákona o sociálním bydlení. Návrh obsahuje novou koncepci zajištění sociálního bydlení státem. Spočívá v zavedení adresných příspěvků na bydlení ve formě sociálních dávek. Ty by byly časově omezené a měly by zabránit hromadnému stěhování lidí ve chvíli, kdy v Česku skončí deregulované nájmy. Připravovanou normu dnes na tiskové konferenci představil předseda OSMD Tomislav Šimeček. Zákon má pomoci řešit situaci po ukončení deregulace nájemného.

Miroslav Zajíček z Vysoké školy ekonomické odhaduje, že nová dávka by se týkala nejvíce 260 tisíc tuzemských domácností. Státní rozpočet by dávka podle něj ročně zatížila maximálně šesti miliardami korun. Nové dávky mají pomoci osobám v nezaviněné nouzi překlenout dočasně finanční obtíže. Dávka má pokrývat náklady na nájemné do výše skutečně placeného nájmu, nejvýše ale do úrovně průměrného místně obvyklého tržního nájemného v příslušné obci.

Předseda OSMD Tomislav Šimeček:

„Jedná se tedy nikoli o pohodlnou sociální síť, ale o sociální trampolínu, která má příjemce dávky vracet rychle do normálního života.“

Zákon má nahradit výstavbu sociálních bytů, které podle sdružení vznikají v méně atraktivních lokalitách a ne tam, kde je nejvíce sociálně potřebných. Sdružení majitelů domů uvažuje také o návrhu na zavedení takzvané zpětné hypotéky. Ta by spočívala ve smlouvě mezi majitelem nemovitosti a bankou či jinou institucí, která by nemovitost ocenila a na tomto základě by potom až do dožití vyplácela vlastníkovi určitý obnos. Po jeho úmrtí by byt nebo dům přešel na banku.

Proti návrhu však má výhrady ministerstvo pro místní rozvoj. Podle šéfa resortu Rostislava Vondrušky není dobré podporu soustředit pouze na dávky. „Mně se zdá podivné, že ta podpora se odehrává pouze formou dávek, že tam není obsažen vůbec návrh na podporu výstavby nebo rekonstrukce na sociální bydlení,“ řekl ministr. Právě výstavbu sociálních bytů ministerstvo podporuje pomocí dotací přes Státní fond rozvoje bydlení. O ty je však malý zájem. Na Fondu zatím čeká na vyřízení jen 26 žádostí.

O příspěvky na bydlení by podle odhadů OSMD měl být větší zájem. Žádat by mohlo až 260 tisíc domácností. Vláda a parlament však zákon stihnou projednat až po volbách. V případě schválení již na podzim by zákon měl začít platit od ledna příštího roku. Letos už stát bydlení dotuje zhruba čtyřmi miliardami korun. Příští rok by se tak konečná částka mohla navýšit až na 6 miliard.

Tomislav Šimeček
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK